Zorgen over veiligheid van Hees en Ruinerweide in Ruinen, buurt is geschokt door toename van verkeer en snelheid tijdens afsluiting N375

Het tijdelijk afsluiten van een deel van de N375 heeft voor de bewoners van de wegen Hees en Ruinerweide vervelende consequenties. Het aantal weggebruikers is niet alleen fors gestegen, maar er wordt ook veel te hard gereden. Eén kat is al doodgereden en een fietser moest zich snel in veiligheid brengen; bewoners tonen zich bezorgd over de veiligheid.

Op Hees wordt veel te hard gereden door het sluipverkeer.

Op Hees wordt veel te hard gereden door het sluipverkeer. Foto: Google Streetview

De N375 is nog tot en met 24 september afgesloten tussen de rotondes bij Weerwille en de Ruinerweg/Echtenseweg. Dat betekent dat een omleidingsroute is aangegeven, via de A28, die het verkeer op een veilige manier moet afwikkelen. Een groot deel van de verkeersdeelnemers kent echter de situatie ter plekke en rijdt binnendoor via de sluipwegen Ruinerweide en Hees.

Smalle weggetje

„Er wordt veel te hard gereden, er is al melding gedaan bij de gemeente en de politie”, zegt Hanneke Kamper, samen met haar man eigenaar van camping De Niezinghoeve. Hun perceel ligt precies op de driesprong van Hees en de Heeseresweg, dat smalle weggetje dat van de camping rechtstreeks naar de rotonde leidt. „Die weg wordt nu veel gebruikt, ik ben vooral bang dat er een keer een auto zo de weg Hees opzeilt zonder uit te kijken”, zegt Kamper. Het valt haar nu ook goed op hoe druk de N375 normaal bereden wordt. „Het is een stuk rustiger nu.”

Ook Bert Wiekema is het opgevallen hoeveel sluipverkeer er over Hees rijdt. „Daar heb ik op zich geen probleem mee, het is logisch dat mensen een alternatieve route zoeken, maar ik heb wel een probleem met de snelheid waarmee wordt gereden. We hebben het er in onze groepsapp volop over, het is vooral woon-werkverkeer dat hier langs gaat, de meeste drukte is ’s morgens en aan het eind van de middag.”

Veiligheid voor mens en dier

Zijn vrouw Alida heeft inmiddels zelfgemaakte borden langs de weg gezet om het verkeer te wijzen op de veiligheid voor mens en dier. De gemeente heeft borden geplaatst dat de weg alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer. Wiekema constateert met zijn buurtgenoten dat de weggebruikers daar niet echt op letten. „Het is werkelijk niet te geloven hoeveel mensen de borden negeren en vinden dat ze ineens bestemmingsverkeer zijn. En het is vooral verbijsterend hoe asociaal en hard er gereden wordt”, aldus een boze bewoner.

De politie van De Wolden kwam met een oproep aan het verkeer om toch vooral de omleidingsroutes te volgen. „De N375 is gedeeltelijk afgesloten, wat zorgt voor een toename aan verkeer door de dorpskern van Ruinen. Door deze toename hebben zich al meerdere gevaarlijke verkeerssituaties voorgedaan”, word geconstateerd. Bewoners spreken op social media van een ‘Formule 1-circuit’. Bewoonster Katja van de Gijsselterweg, aan de andere kant van de N375, merkt fijntjes op dat het op die weg ineens een stuk rustiger is. „Dan kan iedereen zich nu bedenken wat een leuke racebaan dat is, als alles normaal is.”

De werkzaamheden aan de N375 behelsen het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag, een klus waaraan De Roo Wegenbouw tot en met 24 september wordt gewerkt.