Wat gaat koning Willem-Alexander doen tijdens zijn bezoek aan Weiteveen?

Koning Willem-Alexander. RVD / Jeroen van der Meyde

Weiteveen – Hoog bezoek voor Weiteveen op donderdag 27 september. Niemand minder dan koning Willem-Alexander komt naar het dorp om de spiksplinternieuwe schaapskooi bij het Bargerveen, de grootste van Nederland, te openen. Maar wat gaat hij precies doen tijdens zijn visite?

Voor de opening van de kooi aan, maakt Willem-Alexander eerst een rondje met de Veenland Express. Deze rijdt via de Zuidersloot het dorp Weiteveen in en gaat door de Plantsoenweg, Ingenieur Biewengaweg en Ambachtsweg naar de schaapskooi, waar de koning rond 11.00 uur arriveert.

In de kooi wordt hij bijgepraat over het dierenverblijf, die ruimte biedt aan 1000 schapen en 110 runderen, en de ontwikkeling van het omringende natuurgebied, het Bargerveen.

Oplopen met de schapen

Rond 11.30 uur opent de koning de schaapskooi. Samen met schaapsherder Luuc Bos loopt hij een stukje het hoogveenreservaat in, richting het uitzichtpunt van eetgelegenheid Bij Wollegras, dat uitgebaat wordt door de zussen Hoogland. Dorpsvoorzitter Henry Scheper van Weiteveen neemt daar het woord en vertelt iets over de geschiedenis van het gebied.

Daniël Lohues

Vervolgens praat de koning in het bezoekerssteunpunt Bij Wollegras met betrokken organisaties, ondernemers en inwoners over de manier waarop zij bijdragen aan de ontwikkeling van het gebied. Een kort optreden van Daniël Lohues op een buitenpodium sluit het koningsbezoek af.

Ruimte voor publiek

Er is ruimte voor het publiek bij de schaapskooi om alles te volgen. Hiervoor zijn speciale vakken ingericht, laat provinciewoordvoerder Paula Kleine weten. ‘Het terrein is wel slechts gedeeltelijk toegankelijk voor publiek, dus er is beperkt ruimte.’ De schaapskooi zelf is tijdens het bezoek alleen toegankelijk voor genodigden. Wie geen plekje in een van de vakken heeft weten te bemachtigen, kan een beroep doen op een groot tv-scherm dat staat opgesteld bij de fietsenstalling bij de schaapskooi. Koffie en wat lekkers ontbreken ook niet.

Ontvangscomité

Het ontvangst is in handen van kamerheer Mas Boom, Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen, voorzitter Nynke Houwing van bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek, gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe, F. Sickelmann, Landesbeauftragte für regionale Landesentwicklung Niedersachsen, Duitsland en directeur Sylvo Thijsen, van Staatsbosbeheer.

Nynke Houwing is gastvrouw en begeleidt de Koning gedurende het bezoek.

Parkeren

De provincie raadt mensen aan om lopend of met de fiets naar de schaapskooi te komen. Auto’s kunnen parkeren in het dorp. Parkeerregelaars zijn aanwezig om alles in goede banen te leiden. Tussen dorpshart en schaapskooi is het ongeveer tien minuten lopen. Er rijden pendelbussen voor mensen die minder goed ter been zijn.

Nieuws

Meest gelezen