WDODelta: In vogelvlucht schoonmaak van sloten controleren

Vanuit het vliegtuig is alles goed te zien, ongeacht wat voor weer het is. Foto WDODelta

Scherpere beelden en minder afhankelijk van het weer. Dat zijn de voordelen die het gebruik van luchtfoto’s in plaats van satellietbeelden hebben voor de controle op het schoonmaken van sloten.

Althans, dat gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) onderzoeken. „Afgelopen jaren maakten we als eerste waterschap in Nederland gebruik van satellietbeelden om te controleren of sloten goed werden schoongemaakt door eigenaren”, vertelt bestuurslid Herman Odink. „Ondanks het succes liepen we ook tegen enkele gebruikers-issues aan. We gaan kijken of we die kunnen oplossen door over te stappen op luchtfoto’s, gemaakt vanuit een vliegtuig met speciale apparatuur.”

De verwachting is dat bij hoge bewolking nog steeds goede foto’s kunnen worden geschoten, omdat het vliegtuig onder de bewolking vliegt. Daarnaast kan ook het vliegmoment beter worden bepaald. „De satelliet komt over wanneer die overkomt en we hopen dat de weercondities dan goed zijn”, licht Odink toe. „Met een vliegtuig kunnen we dit beter en op korte termijn plannen. Daarnaast zijn luchtfoto’s scherper en kan worden ingezoomd op een kleiner oppervlak. Het computerprogramma dat de foto’s verwerkt, kan hierdoor een beter beeld geven van welke sloten wel en niet goed zijn schoongemaakt.”

Groene vinkjes, rode kruisjes

Het schoonmaken van sloten is belangrijk, omdat achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of beperkingen in de aan- en afvoer van water. Odink: „Ieder jaar controleren we 8.000 sloten op een goede schoonmaak door eigenaren, zoals gemeenten en agrariërs. Het gaat hierbij om een totale lengte van ongeveer 2.500 kilometer. Tot voorheen was hiervoor de inzet nodig van veel medewerkers in het veld. Nieuwe technieken maken het mogelijk deze controle met veel minder mensen uit te voeren. Dit is efficiënter en bespaart kosten. Satellietbeelden waren hierin een eerste stap. Nu proberen we het te finetunen met luchtfoto’s. Uiteindelijk rolt er een lijst uit de computer met groene vinkjes en rode kruisjes. Onze medewerkers hoeven hierdoor alleen nog die locaties te bezoeken die niet als ‘schoon’ worden aangemerkt.”

Nieuws

menu