'Vlinderparadijs Papiliorama overtreedt coronaregels en moet deuren sluiten'

Eigenaar Erik Hendriks vecht bij de voorzieningenrechter een coronaboete van 10.000 euro aan. Foto: archief NDC/Theo Haerkens.

Havelte - Eigenaar Erik Hendriks van Vlinderparadijs Papiliorama in Havelte heeft het dringende advies gekregen de deuren van zijn onderneming te sluiten. Hendriks kreeg vanmiddag een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente Westerveld op bezoek. Die constateerde in verband met de geldende coronaregels, onregelmatigheden.

Erik Hendriks moet een deur in zijn Vlinderparadijs op de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld sluiten. Volgens Hendriks onmogelijk omdat deze deur ook gebruikt wordt voor groothandelsactiviteiten, personeel en als vluchtweg. Dat laatste maakt volgens de eigenaar van Papiliorama dat deze deur ‘te allen tijde wanneer er mensen werken in het Vlinderparadijs, zo open moet zijn dat deze ook gebruikt kan worden’. Volgens Hendriks is de groothandel niet gesloten en hoeft deze ook niet gesloten te zijn. ‘Verder moet personeel de mogelijkheid hebben om, bij noodgeval, zonder probleem deze deur als vluchtweg te gebruiken. Daarnaast is deze deur ook een gewoon door mijn medewerkers gebruikte deur.’ Hendriks geeft aan dat hij al de twee ruimtes van het voorgedeelte van Papiliorama mag gebruiken voor horeca. “Het is ook aangegeven dat op dit moment beide ruimtes daarvoor gebruikt worden. Dat betekent dat deze deur als afhaalloket gebruikt kan en mag worden.’

Aansprakelijk

In een brief aan burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld eist Erik Hendriks dat de buitengewoon opsporingsambtenaar haar gedane opmerkingen terugneemt. ‘Indien dit niet gebeurt, zie ik mij genoodzaakt de gemeente aansprakelijk te stellen voor schade en onjuist handelen.’ Burgemeester Jager laat in een reactie weten dat hij de eis van Hendriks naast zich neerlegt. “Ik wacht eerst de rapportage van de ambtenaar af en verwacht ook nog een reactie van de Veiligheidsregio Drenthe. Daarnaast loopt er nog een rechtszaak tegen Hendriks. Er moet inhoudelijk eerst meer duidelijkheid komen.”

Lopende zaak

Hendriks kreeg in december een boete van 10.000 euro opgelegd. De ondernemer organiseerde in de winkel van het Vlinderparadijs een ‘Mijn Tafel Kerstmarkt’. Inspecteurs van de Veiligheidsregio Drenthe constateerden dat het om een evenement ging. Zij legden na meerdere bezoeken een dwangsom, of beter gezegd een coronaboete, op. Hendriks was het daar niet mee eens en stapte naar de voorzieningenrechter. Die bepaalde dat Hendriks voorlopig de boete niet hoeft te betalen.