Ingrid Veenstra en haar man Stephan van het Drents Camperhuis in Broekhuizen: "Corona heeft camperverkoop extra impuls gegeven.”

Veel kapers op de kust voor een camper. Ingrid Veenstra van Drents Camperhuis in Broekhuizen: 'Niet normaal zo druk'

Ingrid Veenstra en haar man Stephan van het Drents Camperhuis in Broekhuizen: "Corona heeft camperverkoop extra impuls gegeven.” Foto: René Wiegmink

Verkopers van campers weten niet wat ze overkomen, zoveel kampeerauto’s worden er sinds vorig jaar verkocht. Ze zijn niet meer aan te slepen. Ingrid Veenstra, eigenaar van het Drents Camperhuis in Broekhuizen, kan er over meepraten.

Zij haalt de campers uit Frankrijk, waar haar broer Wander ze inkoopt. Maar momenteel zijn er meer kapers op de kust en moet er regelmatig meer worden geboden dan de vraagprijs.

„Het lijkt wel een beetje op de huizenmarkt”, zegt Veenstra. „Een camper van vijf jaar oud blijkt nu een jaar later zelfs al een stuk duurder te zijn geworden. In een aantal gevallen moet je nu overbieden, want er zijn meer gegadigden.” Frankrijk is volgens Veenstra het grootste camperland. Wordt de inkoop van gebruikte campers al lastiger vanwege de grote vraag, nieuwe campers zijn er volgens de eigenaar van het Drents Camperhuis al helemaal niet meer te krijgen.

Juni 2020 was een topmaand wat betreft de verkoop van caravans en campers. Die maand werd maar liefst 84 procent meer nieuwe campers geregistreerd dan in diezelfde maand in 2019. De verkoop van gebruikte campers nam in juni 2020 met bijna 40 procent toe. „Campers waren al enige tijd populair, maar sinds mei vorig jaar heeft de verkoop ervan een enorme vlucht genomen”, stelt Veenstra. „Sindsdien is het continu druk geweest.” Januari van dit jaar spande wat haar betreft de kroon. „Niet normaal zo druk als het was in die maand.” Dat de verkoop fors is gestegen heeft volgens haar ook te maken met de coronacrisis, waardoor meer mensen in de camper een ideaal en veilig (coronaproof) vakantiehuis zagen.

Steeds meer (jonge) gezinnen schaffen zich een camper aan

Het grootste deel van de camperaars bestaat uit senioren, vaak gepensioneerden. „Maar ook steeds meer (jonge) gezinnen schaffen een camper aan, al gaat dat vaak om de goedkopere kampeerauto’s. Ook wordt nog wel eens een camper als familie gekocht. De ouders gaan er mee in het voor- en naseizoen op pad en de kinderen doen dat dan in de zomermaanden.”

Verlangen naar vrijheid, plezier, rust en ontspanning zijn volgens Veenstra belangrijke redenen voor mensen om een camper te kopen. „De meesten hebben vaak al een caravan gehad, maar ze willen nu wat gemakkelijker rondtoeren. Het is anders kamperen.”

Dat wordt beaamd door camperplaatsspecialist Frejo Blauw uit Borger. „Mensen met een caravan scheuren doorgaans naar Zuid-Europa om zo snel mogelijk op de camping te zijn, om maar geen dag te verliezen. Na een lange en vaak helse rit met files, hitte en overvolle parkeerplaatsen moeten ze eerst even een paar dagen uitpuffen. Eenmaal neergezet blijft de caravan de gehele vakantie op dezelfde plek staan, als spin in het web. Tochtjes in de omgeving worden gemaakt met de auto. En na drie weken rijden ze als een gek terug om weer vol stress thuis te komen.”

Nee, dan camperaars. Clichés zijn er niet voor niets, weet ook Blaauw. „Voor mensen met een camper begint de vakantie al bij het wegrijden van huis. Op hun dooie gemak tuffen ze over mooie wegen richting hun uiteindelijke doel. Ze blijven ergens hangen waar het bevalt, of om iets te bezoeken. Of de eindbestemming in één of twee weken of helemaal niet wordt bereikt, is onbelangrijk. Het gaat om de reis.”

Het aantal camperlocaties zou verdrievoudigd moeten worden

Het aantal camperplaatsen in ons land heeft geen gelijke tred gehouden met de onstuimige groei van het aantal camperaars. De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) ziet in Noord-Nederland alleen al ruimte voor tientallen nieuwe camperplaatsen. Het aantal plekken op speciale camperlocaties, maar ook bij campings, zou volgens de NKC in heel Nederland in vijf jaar verdrievoudigd moeten worden, van 10.000 naar 30.000.

Recreatieschap Drenthe kan moeilijk inschatten of een verdrievoudiging van het aantal camperplekken in 2025 nodig is. „Feit is dat er steeds meer campers bijkomen”, zegt directeur Dick Dijkstra. „Kijk maar in de Drentse dorpen, overal zie je campers voorbij rijden. Camperaars weten onze provincie goed te vinden. En ondernemers in Drenthe spelen daar goed op in. Ze beginnen met succes een nieuwe camperplaats, zoals Stee in Lhee. Of bestaande recreatieparken als De Wiltzangh bij Ruinen openen een apart gedeelte, waar camperaars snel een of twee dagen terechtkunnen. Zulke plaatsen staan op hoogtijdagen snel vol. Maar over het algemeen hoeven reguliere campings niet snel nee te verkopen.”