Training ouderenparticipatie op maandag 28 maart. 'Te weinig ouderen denken echt mee'

Samen met ouderen wordt onder meer kennis gedeeld over het zorgstelsel.

Samen met ouderen wordt onder meer kennis gedeeld over het zorgstelsel. Foto: Shutterstock

Denktank 60+ Noord en Alliantie Drentse Zorg met Ouderen houden op maandag 28 maart een basistraining over ouderparticipatie in de statenzaal van de provincie Drenthe in Assen.

Tijdens de training geeft Kees Wessels van De Argumentenfabriek een interactieve workshop ‘Zó werkt de zorg’. Ook geeft procesbegeleider Famke te Brinke een workshop waarin onderling kennis en ervaring uit wordt gewisseld over ouderenparticipatie. De training wordt aangeboden in samenwerking met CMO STAMM en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe.

Op 11 april wordt deze eerste training opgevolgd door een training die dieper ingaat op de actuele situatie van de Drentse ouderenzorg.

Inbreng ouderen van onschatbare waarde

Het doel van de eerste training is om een introductie te geven op ouderenparticipatie. Wat is het? Hoe kan het er in de praktijk uitzien? Wat vraagt het van ouderen? In hoeverre doe Drentse ouderenecht mee? De inbreng van ouderen op dit soort vraagstukken is van onschatbare waarde, stellen de organisatoren. „Ouderen hebben immers een andere kijk op welzijn, wonen en zorg dan beleidsmakers, onderzoekers en zorgprofessionals, omdat zij de dienstverlening met eigen ogen ervaren.”

Kees Wessels van De Argumentenfabriek gaat samen met ouderen kennis delen over het zorgstelsel. Hierbij gaat hij de discussie aan over wat ouderen zelf kunnen doen en laat hij ouderen kennis nemen over de zorg middels een luchtige quiz. Door deze workshop beschikken ouderen over betrouwbare, neutrale en toegankelijke informatie, die kan helpen bij het maken van goed onderbouwde keuzes.

Kennis en ervaring uitwisselen

Tijdens de basistraining is het ook belangrijk dat iedereen elkaar leert kennen, zodat er kennis en ervaring uitgewisseld kan worden. Procesbegeleider Famke te Brinke zorgt ervoor dat tijdens de training gebruik gemaakt wordt van elkaars talenten en dat deelnemers ontdekken wat ze zelf willen en kunnen. Tijdens de workshop van Te Brinke gaan de deelnemers op zoek naar wat er nodig is voor wezenlijke inbreng van ouderen op het beleid dat henzelf aangaat. In dit onderdeel van de training wordt ook vooruit gekeken naar de tweede cursusdag en de digitale bijeenkomsten die daarna volgen. De inbreng van de cursisten is daarvoor de noodzakelijke basis.

Drentse ouderen kunnen zich aanmelden via Drentsezorgmetouderen.nl/participatie. Door het formulier in te vullen weet de organisatie wie meedoen. De basistraining vindt plaats op maandag 28 maart van 10.00 tot 14.00 uur en de opvolgende training vindt plaats op maandag 11 april. Er zijn geen kosten aan de bijeenkomst verbonden.