Voorzitter Dini Dubois van Plaatselijk Belang Veeningen overhandigt de Dorpsvisie aan burgemeester Roger de Groot. 

Tevredenheid groot in Veeningen, al mag het verkeer wel wat langzamer rijden

Voorzitter Dini Dubois van Plaatselijk Belang Veeningen overhandigt de Dorpsvisie aan burgemeester Roger de Groot.  Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De tevredenheid is groot in het dorp Veeningen, alleen de snelheid van het verkeer baart de inwoners nogal wat zorgen. Dat blijkt uit de enquête die ter voorbereiding op de nieuwe dorpsvisie werd gehouden.

Als knelpunten worden genoemd de Fortwijk, de weg Fort en de doorgaande weg door het dorp. Wat een groot aantal inwoners betreft wordt de hele Commissieweg van de Wijk naar Zuidwolde ingericht als een 60 kilometerweg. Nu mag op het grootste deel gewoon 80 kilometer per uur worden gereden. De kruispunten Oud-Veeningen/Schoolweg/Veeningen en Bovenboer/Veeningen worden als onveilig aangemerkt.

Spelende kinderen

De dorpsvisie Veeningen 2.0 werd vrijdagmiddag in Het Groene Hart gepresenteerd aan burgemeester Roger de groot en gebiedswethouder Hilda Mulder, in aanwezigheid van het bestuur van Plaatselijk Belang Veeningen. Dat allemaal te midden van vele spelende kinderen die het voorjaar nadrukkelijk in de bol hadden. De Groot meldde dat Veeningen na Linde het tweede dorp is dat de nieuwe visie al heeft, Ruinen komt er binnenkort aan. „Er trekken ook de nodige jonge gezinnen deze kant op”, wist de burgemeester. „Ook mijn dochter gaat in Veeningen wonen, dat heeft ze zelf uitgezocht.”

Dat de inwoners tevreden zijn, blijkt ook uit de waardering: van een 7,3 in 2011 naar een 7,9 nu. Van de 240 verspreide enquêtes werden er liefst 170 ingevuld, een percentage van 70 procent. Eer dan een kwart van de invullers behoort tot de leeftijdscategorie 45 tot 60 jaar.

Kleine winkels gewenst

Met het Markehuus, basisschool Het Veldboeket en Het Groene Hart zijn er nog steeds belangrijke voorzieningen, toch zouden inwoners graag kleine winkels in het dorp hebben. De wens om ouderenhuisvesting te realiseren, wordt al ingelost omdat er een Berkenhof – wonen met zorg in huiselijke sfeer - in de vervallen boerderij net buiten Veeningen komt.

Naast de ergernis over de hoge snelheid van het verkeer, is Het Groene Hart ook een punt van kritiek. Natuurlijk is het prachtig dat het dorp zo’n mooie parkachtige omgeving heeft, met volop speelmogelijkheden, waar bezoekers van ver buiten het dorp naar toekomen. Maar toch: sommige inwoners ergeren zich aan geluidsoverlast, als gevolg van een toename van activiteiten op het sportveld. Tien regels later staat in de visie dat mensen trots zijn op Het Groene Hart. Een paar pagina’s verderop valt te lezen dat er wel wat meer reclame mag worden gemaakt voor Het Groene Hart. En als een zwak punt van het dorp wordt genoemd dat er te weinig activiteiten plaatsvinden.

Anderhalf jaar bezig

De nieuwe dorpsvisie stond eigenlijk vorig jaar al op de rol. „Maar corona gooide roet in het eten. We zijn hier anderhalf jaar mee bezig geweest, van de vorige visie zijn alle punten gerealiseerd, behalve de ondergrondse glascontainer”, zegt voorzitter Dini Dubois van Plaatslijk Belang Veeningen. Die container is al jaren een heikel punt, want die staat tegen het dorpshuis aan, waardoor jeugd zo het dak opklimt.

Het liefst hebben ze in Veeningen een ondergrondse glascontainer, maar dat krijgen ze bij de gemeente niet gedaan. Eerder stond er ook een kledingcontainer tegen het dorpshuis aan, totdat die in brand vloog. Verdere doelstellingen zijn meer aandacht voor nieuwbouw, vooral voor starters, verbouwen van oude boerdeijen tot appartementen voor ouderen, samen optrekken in de energietransitie (in Veeningen zijn Gerard Rijker en Henkjan ten Kate al druk bezig), meer controle op snelheid in het verkeer en nieuwe speelgelegenheden in Het Groene Hart.