Strijd in De Wolden om oude elektrische apparaten, wie mag er straks op schoolreis naar Nemo?

Groep 8 van Het Veldboeket, samen met juf Laura, met een deel van de buit tot vrijdag aan toe. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Verschillende basisscholen in de gemeente De Wolden dingen mee naar de hoofdprijs in de e-waste race die momenteel in Nederland gaande is. Het is een wedstrijd wie de meeste elektrische apparaten inzamelt, waarin voor ieder apparaat punten te vergaren zijn.

In De Wolden doen in ieder geval Het Veldboeket in Veeningen, de Prins Johan Frisoschool in Koekange en ’t Oelebröd in Ruinen mee en het gaat er fanatiek aan toe. Zo zijn 50 extra punten te verdienen als ook de media worden ingeschakeld.

In Veeningen is het groep 8 die de inzameling coördineert en tot ver buiten het eigen dorp afgedankte apparaten zoekt. „Wij moeten zoveel mogelijk apparaten inzamelen. Als we de meeste punten van alle scholen hebben, winnen we een schoolreisje naar Nemo in Amsterdam”, legt leerling Lotte Groen uit. „We hebben de hele maand de tijd.”

‘Groen moet je doen’

De school werd aangemeld door juf Laura Bremer, mede naar aanleiding van een filmpje dat de groep zag tijdens de lessen ‘groen moet je doen’. „We zagen allemaal elektrisch afval dat op het strand aanspoelde”, zegt Lotte. Haar klasgenoot Jurriën Kruijer legt uit dat de jeugd vooral langs de deur gaat in Veeningen om apparaten in te zamelen. „Maar we vragen ook familie om mee te helpen. Grote apparaten als televisies en computers leveren de meeste punten op.”

Eind vorige week stond Het Veldboeket gedeelde tweede, waarbij wel gekeken wordt naar het aantal leerlingen in de groep. Voor Het Veldboeket zijn dat er twintig. Het totaal aantal punten wordt daardoor gedeeld. „Vrijdag kregen we de vierde lading, het houdt maar niet op. Mijn oom en tante in Friesland doen ook al mee voor ons, dan komt een hele kar vol hierheen”, glundert Lotte.

Alles waar een stekker aan zit, mag ingeleverd worden, op grote apparaten als wasmachines en koelkasten na. Bij Het Veldboeket weten ze ook al wat ze gaan doen als niet wordt gewonnen. „Dan vieren we het ook, we bespreken wel met de juf hoe”, laten Jurriën en Lotte weten.

Nieuws

menu