Stichting haalt 476.720,78 euro op voor kinderen Ruinerwold

De boerderij waar Gerrit Jan van D. zijn kinderen van de buitenwereld isoleerde. Foto Wilbert Bijzitter

De stichting Kinderen van Ruinerwold heeft 476.720,78 euro ingezameld voor de kinderen van Gerrit Jan van D. Het geld is bedoeld om hen te helpen aan hun toekomst te werken.

Veel Nederlanders zijn onder de indruk geraakt van de documentaire die Jessica Villerius maakte over de oudste vier kinderen. Zodoende stroomde het geld binnen op de bankrekening van de stichting. Het meeste geld, 462.051 euro, kwam binnen via geef.nl, daarnaast kunnen mensen nog rechtstreeks geld naar de stichting overmaken. Het geld is bedoeld voor de negen kinderen van Gerrit Jan van D.

De inzamelingsactie via geef.nl is nu beëindigd. Omdat de kinderen gebaat zijn bij rust, onderneemt de stichting geen verdere inzamelingsactiviteiten. Drie oud-huisgenoten van Shin, de oudste zoon, vormen het bestuur van de stichting.

Eind 2019 bleek dat Gerrit Jan van D. zijn zes jongste kinderen in een boerderij bij Ruinerwold volstrekt isoleerde van de buitenwereld. De oudste van hen was naar buiten gekomen en wist hulp te organiseren. Een strafproces tegen Van D. ging niet door omdat hij door de gevolgen van een hersenbloeding niet kan communiceren. Uit de documentaire komt het beeld naar voren dat Van D. zich schuldig maakte aan seksueel misbruik, intimidatie, verwaarlozing en mishandeling.