Kinderen waarderen de Drentse Koe erg.

Speelboerderij De Drentse Koe uit Ruinerwold is boos dat kinderen ondanks ruimte niet bij hen buiten mogen spelen. Burgemeester: Spijtig, maar (landelijke) regels zijn regels

Kinderen waarderen de Drentse Koe erg. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Eigenaresse Lydia van der Linde van speel- en ijsboerderij De Drentse Koe uit Ruinerwold wilde deze week de deuren openen, maar is teruggefloten door gemeente De Wolden. Het terras mag wel open, maar kinderen kunnen niet op de speeltoestellen.

Van der Linde snapt er niks meer van, vertelt ze. Speelboerderij De Drentse Koe mag het terras voor vijftig gasten openen, maar de kinderen mogen niet op de speeltoestellen. Terwijl volgens haar in de directe omgeving allerlei andere bedrijven en zwembaden ‘gewoon’ de deuren weer mogen openen. „Ook een camping waar kinderen kunnen spelen op speeltoestellen in een speeltuin. En wij hebben heel veel buitenruimte.”

Teruggefloten

Blij kondigde Van der Linde twee dagen terug op de eigen website aan dat De Drentse Koe - vorig jaar nog door de ANWB uitgeroepen tot leukste uitje van Drenthe - de deuren ging openen. En dan alleen in de buitenlucht. „Ruimte genoeg. Kinderen kunnen hier wel op tien meter afstand van elkaar lekker buitenspelen.”

Maar ze is uiteindelijk gebeld door een wethouder van De Wolden die haar terugfloot. „Het terras mocht wel open, maar kinderen mochten niet op de speeltoestellen. Hoe dan? Ik vind het onterecht”, zegt de onderneemster. „Ik heb altijd gezegd: natuurlijk wil ik dicht voor de gezondheid van de bevolking. Maar het is bijna niet meer vol te houden.”

Burgemeester: Geen kwestie lokaal maatwerk

Burgemeester Roger de Groot (gemeente De Wolden) toont begrip voor Van der Linde en haar boosheid, maar zegt haar niet tegemoet te kunnen komen. „Attractieparken mogen gewoon niet open. Ik snap heel goed dat het schrijnend is voor ondernemers, maar de regels worden landelijk gemaakt en het is geen kwestie van lokaal maatwerk. Hoe vervelend dat ook is. Er zullen altijd mensen en bedrijven buiten de boot vallen.”

De Groot vindt de vergelijking van De Drentse Koe ook niet helemaal kloppen. „Zwembaden mogen recreatief ook niet open. Alleen voor baantjes zwemmen, sporten en zwemles. Dat is wel iets anders. En voor de speeltuin bij de camping wordt niet betaald. Landelijk is de keuze gemaakt om terrassen te openen en de avondklok er af te halen. 11 mei zijn mogelijk de attractieparken aan de beurt.”

Bij De Drentse Koe vinden ze het allemaal onbegrijpelijk. Op Facebook heeft Van der Linde een bericht geplaatst waar de frustratie (‘De Drentse Koe is boos’) vanaf druipt. „Wij zijn geen attractiepark met wachtrijen”, zegt Van der Linde, die het besluit ‘ondernemers pesten noemt’.

De Groot zegt dat het zeker geen ondernemertje pesten is. „Nogmaals: ik snap de frustratie en ik vind het heel vervelend en schrijnend. Laten we hopen dat het aantal besmettingen snel daalt zodat we straks meer kunnen.”