Sneeuw bereikt noorden in de namiddag

Boom uitgevers Nieuwsmedia

Regio - Vanaf 17.00 uur is in het noorden code oranje van kracht wegens grootschalige gladheid door sneeuwval. Van het zuiden uit gaat het gedurende de ochtend en middag overal sneeuwen, aldus het KNMI.

Op veel plaatsen valt vandaag 5 tot 10 centimeter, vooral in een strook van Zeeland via het midden naar Overijssel valt lokaal mogelijk 10 tot 15 centimeter.

Zeer drukke avondspits

De eerste sneeuwvlokken vallen momenteel in het zuiden. Komende uren zal het harder sneeuwen en breidt de neerslag uit tot over het Rivierengebied. Vanmiddag krijgen ook de randstad, het midden en het oosten met sneeuwval en gladheid te maken. In het noorden volgt pas tweede helft van de middag sneeuw van betekenis. De hoeveelheden zijn daar beperkt met slechts enkele centimeters sneeuw. In een strook van Zeeland naar Twente verwachten de meteorologen van Weeronline de meeste sneeuw (5 tot 15 centimeter).

Vanavond verandert er weinig. Aan zee kan de sneeuw geleidelijk overgaan in natte sneeuw. Vannacht trekt het sneeuwgebied geleidelijk via het oosten het land uit. Ook in het zuidoosten zullen de regen en ijzel weer overgaan in sneeuw. Er volgen nog enkele winterse buien en tot en met de dinsdagochtendspits is de kans op gladheid door bevriezing en sneeuwresten groot.

Gevoelstemperaturen tot -7 graden

Een stevige noordoostenwind veroorzaakt vanmiddag en vanavond gevoelstemperaturen van -4 tot -7 graden. In combinatie met sneeuwval is het bijtend koud. Aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust waait het zelfs hard tot mogelijk stormachtig, windkracht 7-8. In Zuid-Limburg waait het vanmiddag matig uit het zuiden. Dit is de reden dat het daar veel zachter is, terwijl de temperatuur elders rond het vriespunt ligt.

De gladheid houdt vanavond aan, de temperatuur ligt namelijk de hele dag rond het vriespunt, dus houd rekening met een zeer drukke avondspits. De sneeuw trekt pas vannacht naar het oosten weg. De temperatuur ligt dan rond of enkele graden onder het vriespunt. In het hele land is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten of sneeuwresten.

Vanaf morgen gaat de temperatuur geleidelijk omhoog en is de kans op nieuwe sneeuwbuien klein. Wel blijft het in de nachten oppassen voor plaatselijke gladheid.