Smaak is bij Van der Vinne Zachtfruit het belangrijkste: 'De handen uit de mouwen om een mooi product te telen, maar dan wel duurzaam!' | Zomerserie

Een echte boerderijwinkel of een stalletje aan de weg, je ziet ze op steeds meer locaties opduiken. Producten van de boer die ter plekke worden verkocht. Heerlijk en eerlijk, en verser kan haast niet. Producten ook die de trots zijn van de boerenbedrijven, waar veelal met hart voor de natuur wordt gewerkt. Voor de zomerserie Lekker bij de boer gingen wij in de regio op zoek naar fijne adresjes. Vandaag Van der Vinne Zachtfruit.

Seizoenkrachten Alisa, Lisa, Lise, Olga en Lida plukken de aardbeien.

Seizoenkrachten Alisa, Lisa, Lise, Olga en Lida plukken de aardbeien. Foto: Andre Weima

Het aardbeienseizoen is dit jaar vanwege de kou drie weken later begonnen. Erik van der Vinne (41) van Van der Vinne Zachtfruit werkt zich een slag in de rondte om de achterstand in te halen. Toch vindt hij ook nog tijd om zijn bedrijf te laten zien. Zijn motto is: „De handen uit de mouwen om een mooi product te telen, maar dan wel duurzaam!”

Op een woensdagmiddag eind juni is Erik druk bezig met het inladen van kisten boordevol met aardbeien. Het water loopt je in de mond als je de glanzend rode zomerkoninkjes ziet liggen. Proeven mag van de eigenaar. Zoet, stevig en sappig, zo laat zich de smaak zich het beste omschrijven. Smaak vindt de zachtfruitteler de belangrijkste eigenschap van zijn aardbeien. „We kweken vijf rassen, die door ons als eerste worden gekozen om de goede smaak en niet om de hoogste productie”, legt hij uit. Als we even later naar de stellingen rijden, die zich 300 meter van zijn boerderij aan de Hendrikus Zomerweg bevinden, zijn de vijf vakantiekrachten net bezig met het opstappelen van de laatste kisten met aardbeien. „Vandaag hebben de meiden in 4,5 uur tijd tachtig kisten gevuld, dat is behoorlijk veel”, rekent Erik uit.

Onbespoten

Aan weerzijden van het pad tussen de stellingen staan lange rijen met wel 20.000 potten met aardbeienplanten op plukhoogte. Erik kiest er bewust voor om de aardbeien buiten te kweken en niet in een verwarmde kas. „Zongerijpt en geteeld in de buitenlucht zorgt voor een smakelijke vrucht”, vertelt hij. Duurzaam telen vind hij daarbij vanzelfsprekend. „Ik heb een hekel aan spuiten, want voor het milieu en de gezondheid van de consument zijn onbespoten vruchten veel beter.” Een enkele keer ontkomt hij daar toch niet aan. „Vorige week was het 30 graden en viel er een smak regen, toen moest ik wel spuiten, maar liever doe ik dat niet.”

Aardbeienoogst

De vakantiekrachten van Erik vinden het plukken leuk werk. Voor Eriks achternichtje Alisa van der Vinne (16) is dit al het vierde seizoen dat ze hier werkt. „Je bent lekker in de natuur bezig met leuke collega’s en tussen het plukken door een paar aardbeien snoepen is niet verkeerd”, zegt ze lachend. Jente van Voorst (15) demonstreert nog even hoe je aardbeien plukt. „We knippen de stengels eraf en knikken de aardbei naar boven, zodat hij los van het kroontje komt.” Haar werkdag en die van Olga, Lise, Lida en Alisa zit er om 15.00 uur op. Voor Erik is die werkdag nog niet voorbij. Later op de middag gaat hij de kisten met aardbeien nog naar een paar bakkers brengen. De zachtfruitteler vertelt dat het grootste gedeelte van zijn aardbeienoogst naar de groothandel gaat en daarnaast nog kleinere hoeveelheden naar een camping en een paar winkels in de regio.

(tekst loopt door onder de foto)


Frambozen

Naast aardbeien teelt Erik ook tomaten en frambozen. „Het is hier net Borneo”, zegt hij gekscherend als hij de frambozenkas achter zijn boerderij binnenloopt. De frambozenplanten doen het goed, ze groeien tegen het plafond op. Naast de kas ligt een berg kokosaarde. Eriks vader Henk is daar bezig met het vullen van potjes met deze voedingsstof voor de aardbeienplanten. Hij was vroeger ook agrariër en vindt het leuk om zijn zoon drie dagdelen in de week te helpen.

(tekst loopt door onder de foto)


Erik, die opgroeide in Assen, begon zijn carrière bij een fruitteler in Hooghalen. Hij deed dat werk graag en kon in 2014 voor zichzelf beginnen. Hij startte met het verkopen van aardbeien aan de weg. In 2018 kocht hij de boerderij aan de Hendrikus Zomerweg in Alteveer. Hier poot hij tussen februari en juli duizenden aardbeienplantjes. Vanaf juni tot eind oktober plukken zijn seizoenmedewerkers de vruchten hiervan. Deze opvolgteelt vraagt van de kweker dat hij goed leert plannen. In de winter is Erik druk met het opruimen van de eenjarige aardbeienplanten en allerlei onderhoudswerkzaamheden.

Boerderijwinkel

Sinds een jaar heeft Erik een boerderijwinkel op zijn erf, waar particulieren zijn aardbeien, frambozen, tomaten, sappen en sauzen, maar ook andere streekproducten kunnen kopen, zoals groente en zuivel. Christiene Overgaauw (23) uit Alteveer is de vaste verkoopster. „Het meest verkoop ik aardbeien en ander fruit”, vertelt ze.

Voor meer informatie en openingstijden: www.vandervinnezachtfruit.nl .