Het leukste restaurant van Nederland, De Huiskamer in Ansen, stond 6 jaar lang te koop en is na foefje ineens verkocht. 'Opeens zijn we werk- én dakloos'

De Huiskamer in Ansen komt in nieuwe handen. Eigenaren Anja en Pedro Klooster zochten 6 jaar naar een koper, maar moeten nu bijna halsoverkop vertrekken: 1 oktober is de overdracht.

Anja en Pedro Klooster pakken hun biezen en verlaten eind september restaurant De Huiskamer in Ansen.

Anja en Pedro Klooster pakken hun biezen en verlaten eind september restaurant De Huiskamer in Ansen. Foto: Gerrit Boer

Ruim twintig jaar runde het echtpaar Klooster hun restaurant aan de Kerkdijk. Nog vaak denken ze terug aan de eerste jaren. Dat de knusse sfeer al voelbaar was, maar nog verpakt zat in stokoud pand. „We besloten het eerst even aan te kijken”, vertelt Pedro (56). „Maar we kregen van de eerste gasten te horen dat de tocht door de kozijnen heen kwam. Dus dat oorlogsglas moesten we vervangen.”

Vele verbouwingen en aanpassingen volgden. De twee zetten onder andere een tweede feestlocatie achter het restaurant, ‘De Tweede Kamer’ genoemd, een hooischuur als trouwlocatie en een prieel. Het restaurant verwierf door de jaren tot ver buiten Zuidwest-Drenthe bekendheid. Zo werd het twee keer verkozen tot leukste restaurant van Nederland, in 2013 en 2019.

Stel ziet elkaar half jaar niet

Al was er ook rampspoed, toen in 2015 een schuur volledig in de as werd gelegd. Het was rond die tijd dat het van origine Friese echtpaar besloot de zaak te verkopen, vanwege de auto-immuun ziekte van Anja (55). „Ze kan daardoor niet tegen kou en overwintert altijd op Aruba. Ik zie haar soms een half jaar niet. Dat hakt er op den duur wel in.”

Toch duurde het 6 jaar eer de twee een koper vonden. „Het stond heel lang te koop als horecapand, inclusief woonruimte. Dat kwam steeds maar niet verder.” Daarop bedacht Klooster een foefje: „We draaiden het om: we brachten het op de markt als woning, met horecamogelijkheden.”

Het bleek een schot in de roos. Tientallen partijen toonden interesse. In eerste instantie bracht corona nog onzekerheid. Klooster: „Het was precies rond de eerste lockdown dat we in onderhandeling waren. Bij de tweede gedwongen sluiting trok die partij zich terug.”

Handtekeningen gezet met eigenaren Bospub Dwingeloo

Nu zijn de handtekeningen definitief gezet. Per 1 oktober komt de zaak in handen van Aniek en Jasper van der Meiden, bekend als uitbaters van De Bospub in Dwingeloo. Wat zij met De Huiskamer gaan doen? Klooster grapt over een swingersclub, maar herstelt zich snel: „Het zijn op en top horeca-ondernemers. Ze nemen ons personeel over en zullen ongeveer op dezelfde voet verder gaan.”

En zo moet de familie Klooster als het ware halsoverkop vertrekken. „We zijn opeens werk- én dakloos. Dus eerst trekken we in bij onze zoon in Kampen. Daarna zien we het wel. Uiteraard gaan we overwinteren op Aruba, maar ik hoef niet volledig weg uit Nederland. Dus een half jaar hier en een half jaar daar lijkt mij prima.”

En op den duur weer een eigen zaak? „Ik heb nog nooit voor een baas gewerkt. Anja moest keihard lachen toen ik dat opperde. Ach, als die baas heel goed naar me luistert, moet dat vast goed komen”, lacht hij.