Rendo gaat ervaring opdoen met waterstof in speciaal testnetwerk

Eddy Veenstra (algemeen directeur RENDO), Gerald de Haan (algemeen directeur Cogas) en Frank Kattier (directeur commercie, innovatie en engineering BAM Energie & Water).

Eddy Veenstra (algemeen directeur RENDO), Gerald de Haan (algemeen directeur Cogas) en Frank Kattier (directeur commercie, innovatie en engineering BAM Energie & Water). Aangeleverde foto

De netwerkbedrijven Rendo, Cogas en BAM Energie & Water hebben in Groningen een test- en opleidingsomgeving gerealiseerd voor waterstofdistributie. Woensdag 11 mei hebben de betrokken partijen het waterstoftestnet officieel geopend.

In deze testomgeving kunnen technici ervaring opdoen met betrekking tot veiligheid, werkinstructies en verschillende simulaties in beheer en onderhoud. Deze ervaring is nodig om in de nabije toekomst waterstof ook veilig in de praktijk te kunnen brengen.

Ervaring opdoen met waterstof

De netwerkbedrijven hebben ruime ervaring met de distributie van aardgas. Waterstof heeft echter andere kenmerken dan aardgas, waardoor andere beheersmaatregelen, zoals werkinstructies, nodig zijn

Eddy Veenstra, directeur Rendo: „Waterstof gaat een belangrijke rol spelen binnen de energietransitie. De distributie van waterstof door het gasnet moet goed getest worden. Veiligheid staat voorop. De ervaringen van het testnet spelen al dit jaar een belangrijke rol bij de realisatie van de Waterstofwijk in Hoogeveen.”

Rendo, Cogas en BAM zetten in de testomgeving bewust materialen in die al eerder zijn gebruikt in het gasnetwerk, zoals gebruikte stukken gasdistributieleiding en een gasstation. Op deze manier kan worden getest hoe waterstof veilig kan worden vervoerd in het bestaande gasnetwerk.