PvdA De Wolden stelt vragen over yoghurtfabriek Hoogeveen

Fage wil een grote fabriek voor 80.000 ton yoghurt op bedrijventerrein Riegmeer bij Hoogeveen bouwen.

Fage wil een grote fabriek voor 80.000 ton yoghurt op bedrijventerrein Riegmeer bij Hoogeveen bouwen. Foto: DvhN

De fractie van de PvdA in De Wolden heeft bij monde van Anneke Assink vragen aan het college van B en W gesteld over de mogelijke vestiging van een yoghurtfabriek in buurgemeente Hoogeveen. Volgens Assink heeft vestiging van zo’n fabriek zeker impact op het waterverbruik en de waterzuivering in De Wolden.

„Welke afstemming heeft er plaatsgevonden tussen Hoogeveen en De Wolden over dit project”, vroeg ze het college. Volgens wethouder Gerrie Hempen hoeft dat niet. „Tenzij ze zelf denken dat het impact heeft op andere gemeenten. Wij zijn altijd formeel en informeel in contact met de buren en wij hebben wel de mogelijkheid om een reactie of zienswijze te sturen, aldus Hempen.

Daaraan gekoppeld vroeg Assink of De Wolden ook enige zeggenschap heeft wanneer een project aan de gemeentegrens impact heeft op de eigen gemeente. „Denk bijvoorbeeld ook aan het themapark dat de gemeente Meppel naast Ruinerwold wil bouwen.” Wat dat themapark betreft, gaf de wethouder aan dat over dat plan op Noord IV inderdaad een zienswijze richting gemeente Meppel is gezonden. „En dat geldt ook voor bestemmingsplan Nijstad-Oost in Hoogeveen.”