Iris en Milan Boes tijdens de tussenstop van de puzzeltocht in Oosteinde.

Puzzelend achter het stuur door Zuidwest-Drenthe

Iris en Milan Boes tijdens de tussenstop van de puzzeltocht in Oosteinde. Foto: Gerrit Boer

Ruim 450 gezinnen en vriendengroepen kruipen deze voorjaarsvakantie achter het stuur voor een Wild West-puzzelrit door Zuidwest-Drenthe. Dagblad van het Noorden nam de proef op de som en reed mee.

Bij vakantiepark de Westerbergen in Echten pik je er in een oogwenk vier Friese dames uit. Gekleed in geruite blouses en met cowboyhoeden op het hoofd staan de meiden in de startblokken. „We maken er een feestje van vandaag”, zegt Melissa Pool uit Damwâld. Geheel in lijn met thema: het wilde westen.

Pool heeft net een nieuwe, rode Audi aangeschaft. De puzzeltocht is een uitgelezen kans om de auto eens te testen. Ze trommelde wat meiden op die ze kent vanuit haar hobby: paarden en pony’s. Het verkleedpartijtje? „Het leven is de laatste weken vreselijk saai. Ons een beetje uitsloven voor zoiets als dit geeft een beetje energie.”

Met een app die op de telefoon kan worden geïnstalleerd, leidt de puzzeltocht onder meer door Ruinen, Oosteinde, Meppel en De Schiphorst. Starten kan zowel bij Villa Kalkoven in Meppel als bij de Westerbergen in Echten. Onderweg krijgen de deelnemers vragen over het gebied waar ze doorheen rijden. Sommige vragen zijn kinderlijk eenvoudig, andere zeer pittig.

Voor de mensen op de achterbank is rustig naar buiten turen er niet bij. Tijdens de rit moeten cowboyhoeden langs de weg en de paarden in de weilanden worden geteld. „Het is opgezet voor het hele gezin”, zegt organisator Brenda van der Steeg uit Genemuiden. Volgens haar is het helemaal niet zonde om juist met het mooie weer van de afgelopen dagen in de auto te gaan zitten. „Je ziet op deze manier veel meer dan dat je op de fiets zou zien, dat is een groot voordeel.”

‘Ach, er is weer even wat te doen’

Naast puzzelen kunnen de kinderen bij speelboerderij De Drentse Koe in Ruinerwold een worstenbroodje krijgen. Normaal is de voorjaarsvakantie voor eigenaresse Lydia van der Linde de grote seizoensaftrap. Nu is de speeltuin leeg en de parkeerplaats verlaten, afgezien van de auto’s van de puzzeltocht die even blijven staan. „Ik had liever volle bak gedraaid vandaag. De spaarrekening slinkt en slinkt. Maar ach, er is weer even wat te doen.”

Van der Steeg zette al met succes eenzelfde rit uit in de Noordoostpolder. Waarom nu Zuidwest-Drenthe? „Het gebied is prachtig, het thema bedacht ik tijdens mijn eerste rondrit. Ik zag hoe uitgestrekt alles is en dacht: ‘Dit lijkt wel Texas!’ Maar heel eerlijk: we hebben het hier opgezet omdat het mag.” De provincie Overijssel ziet de puzzeltochten namelijk als evenement en dat is bijzonder jammer, vindt Van der Steeg. „Ik had graag nog een stuk van het Reestdal willen meenemen in deze route. Hoewel je nu ook langs schitterende landerijen en gebieden gaat.”

Dat beaamt ook de familie Boes uit De Krim. „In deze hoek van Drenthe komen we niet zo veel, maar het is hier fantastisch.” De puzzelrit bevalt hen. „De vragen zijn voor onze kinderen misschien wat moeilijk, maar ze vermaken zich prima. De omgeving en de opdrachten zijn voor ons, de spelletjes zijn voor hen.”

Andere blik

Van der Steeg vindt het belangrijk dat mensen ook iets opsteken van de opdrachten. „Dat educatieve vind ik belangrijk. Op onze route in Flevoland kreeg ik reacties van mensen die zeiden: ‘Bedankt, je hebt ons met een andere blik naar het gebied leren kijken.’ Mooi toch?”

Ook Pool en haar medepuzzelaars zijn enthousiast. „Ik zou hier graag wonen! Al zou ik deze puzzeltocht niet met mijn eigen vriendinnen doen. Dan zou je het gewoon als rondrit moeten doen. De spelletjes waren echt voor jonge kinderen. De vragen waren wel lastiger. Vooral omdat wij hier niet wonen, maar Google was onze grote vriend.”

Van der Steeg hoort na de eerste dag alleen maar positieve reacties van de betrokken ondernemers. „Ze zijn allang blij dat er weer een uitje is. En als het bevalt, doen we het misschien met Koningsdag of tijdens Pasen weer.”