Provincie Drenthe ondersteunt initiatieven voor leefbaar platteland met 650.000 euro per 'LEADER-gebied'

Foto: Pixabay.

De provincie Drenthe ondersteunt ieder jaar initiatieven die de leefbaarheid van landelijk gebied vergroten met zogeheten LEADER-projecten in Zuidoost- en Zuidwest-Drenthe. In 2022 stellen gedeputeerde staten per LEADER-gebied 650.000 euro subsidie beschikbaar.

De helft van dit bedrag komt uit het Europese subsidiefonds POP3+, de andere helft legt de provincie zelf op tafel, zo meldt de provincie.

Beleefroutes

‘LEADER is een Europees subsidie-, kennis- en actieprogramma om de leefbaarheid en economie van het platteland te stimuleren. Met Drentse LEADER-subsidie zijn eerder bijvoorbeeld door Drenthe Hikes in Ruinen, Westerbork en Dwingeloo beleefroutes gemaakt, waarbij je met filmpjes op je telefoon of VR-bril informatie krijgt over de omgeving, de mensen en de verhalen van Drenthe.

In Odoorn gaat bakker Joost zijn zaak ombouwen tot een belevenisbakkerij, waar je de dagelijkse bakkersactiviteiten kunt volgen en zelf aan mee kunt doen. En aspergeboerderij Sandur gaat straks kookworkshops geven met groenten uit eigen tuin. Met het project ‘Dorp in beweging’ wil de BOKD (Brede Overleggroep Kleine Dorpen) het bewegen en de gezondheid stimuleren. Zo komen er onder meer beweegtoestellen in Dalen, een dorpsmoestuin in Gasselternijveen, een beachvolleybalveld en tafeltennistafel bij het dorpshuis in Tweede Exloërmond en een free run baan in Exloo.’

Aanvragen nieuwe projecten

Voor LEADER-Zuidoost-Drenthe kunnen aanvragen voor nieuwe projecten ingediend worden tussen 9 mei (9.00 uur) tot en met 12 september (17.00 uur).

Voor LEADER Zuidwest-Drenthe kunnen aanvragen voor nieuwe projecten ingediend worden van 14 februari (9.00 uur) tot en met 21 maart (17.00 uur) en van 9 mei (9.00 uur) tot en met 24 oktober (17.00 uur).

Nieuws

menu