Parkeerkaart voor gehandicapten is dure grap in Hoogeveen

Het parkeren voor gehandicapten heeft een wisselend prijskaartje. Foto: Heleen Peeters

Onderzoek naar verschil in de prijs van gehandicaptenparkeerkaarten (GPK) per gemeente leverde voor de gemeente Hoogeveen een bedroevende eerste plaats op binnen de provincie Drenthe. Met 135,00 euro voor de GPK is het hier zelfs duurder voor gehandicapten dan in Rotterdam (83,60).

Het onderzoek naar de kosten van parkeerkaarten voor gehandicapten per gemeente, werd gedaan vanuit het Stimuleringsfonds van de Journalistiek. Met deze parkeerkaart kunnen gehandicapten gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen en is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking, die niet verder dan 100 meter kunnen lopen met behulp van krukken of een ander hulpmiddel. Met zo’n kaart kunnen ze bijvoorbeeld dichtbij de ingang van voorzieningen, bijvoorbeeld van de supermarkt, parkeren.

Uiteenlopende prijzen

De prijs voor het aanvragen van zo’n kaart verschilt echter per gemeente. In Heerlen slaat de kaart een aardig gat in het budget met 471,25 euro, in Rotterdam wordt er ‘slechts’ 83,60 voor gevraagd en als inwoner van Hardenberg of Bloemendaal hoef je zelfs helemaal niets te betalen voor de Europese Gehandicaptenparkeerkaart (GPK). In Drenthe is de gemiddelde prijs van een Gehandicaptenparkeerkaart 93,10 euro. Dit tegenover de landelijke prijs van 105,35 euro.

Hoogeveen lijstaanvoerder ‘duur’

De top vijf in Drenthe wordt aangevoerd door Hoogeveen (135 euro), op de voet gevolgd door Noordenveld waar 124,15 euro aangeslagen wordt. In Emmen is het 102,80 euro, Assen 116,91 euro en Borger-Odoorn vraagt 95,00 euro. De vijf gemeenten in Drenthe waar de parkeerkaarten voor gehandicapten het goedkoopst is, zijn: De Wolden (50,00 euro), Coevorden (70,10 euro), Aa en Hunze (80,00 euro), Meppel (84,25 euro) en Westerveld als allergoedkoopste met 84,50 euro.

Nieuws

menu