Waterschap doet dringende oproep: 'Gooi geen frituurvet in het riool.' Spoel alleen plas, poep en papier door het toilet

Traditiegetrouw bakken veel mensen met oud en nieuw oliebollen. Het gebruikte frituurvet verdwijnt alleen nog te vaak in de gootsteen of wc. De problemen die hierdoor ontstaan in leidingen en rioolwaterzuiveringen verschillen enorm per regio, zegt Herald van Gerner, adviseur communicatie bij het Waterschap Drentse Overijsselse Delta (WDODelta).

Alles in het riool moet bij het rioolgemaal door de waaiers. De vezels in deze doekjes zijn heel sterk, waardoor ze niet door de versnipperaar komen. De pompen lopen hierop vast.

Alles in het riool moet bij het rioolgemaal door de waaiers. De vezels in deze doekjes zijn heel sterk, waardoor ze niet door de versnipperaar komen. De pompen lopen hierop vast. Foto: WDOdelta

„In ons werkgebied lopen gemalen er niet op vast, maar in de Brabantse Delta bijvoorbeeld hebben ze er wel veel last van”, aldus Van Gerner. Het werkgebied van WDODelta ligt globaal tussen Assen, de Kop van Overijssel, Kampen, Deventer, Ommen en Hoogeveen. „Ook in grote steden, waar natuurlijk veel meer mensen wonen, komt er veel vet in het riool terecht.”

Nieuws

Meest gelezen