Mina Koes (gespeeld door Roos van Goor) en Remmelt van der Hulst (Jan-Michiel Bakker) tijdens een repetitie eind 2019.

Openluchttheaterstuk over de moord op Mina Koes wordt uitgesteld, er komt nu een wagenspel door de hele gemeente De Wolden

Mina Koes (gespeeld door Roos van Goor) en Remmelt van der Hulst (Jan-Michiel Bakker) tijdens een repetitie eind 2019. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het grote langverwachte openluchttheaterstuk over de moord op Mina Koes wordt nog een jaar uitgesteld, maar daarvoor in de plaats komt een speciale eenakter op een platte wagen. Dit wagenspel gaat eind augustus, begin september door de hele gemeente De Wolden.

Vanwege alle coronamaatregelen zijn de grote voorstellingen nu ingepland voor augustus 2022. Plaats van handeling is uiteraard Het Zwarte Gat, waar Mina in 1881 werd vermoord door een verliefde en jaloerse Remmelt van der Hulst.

De spelers hebben geen mogelijkheden om te repeteren en kunnen komende zomer dus niet het toneel bij het natuurgebied van Het Drents Landschap betreden. De voorstellingen zouden eigenlijk al in augustus 2020 plaatsvinden en waren zo goed als uitverkocht.

De spelers waren al sinds september 2019 druk bezig om zich alle teksten eigen te maken. Er werd gerepeteerd in een grote boerderij in Linde, voor de jaarwisseling hadden de spelers het eerste deel van regisseur Rob van der Ree ontvangen, na de jaarwisseling volgde deel twee. Toen kwam corona om de hoek kijken. De kaarten die in 2020 al gekocht zijn, blijven gewoon geldig voor 2022.

Romance met Mina Koes

„We willen Mina Koes wel in de lucht houden. Onze geplande exposities in Linde en De Boerhoorn gaan ook al niet door”, berust voorzitter Boudewijn Bakker. „De spelers verlangen ernaar om iets te doen, daarom gaan we een wagenspel opvoeren.”

Schrijver Jan Veenstra uit Linde schreef een verhaal over de romantiek tussen dienstmeisje Mina Koes en haar latere moordenaar. In dat verhaal laat een deel van de oorspronkelijke spelersgroep zien dat er ook een gezellige periode is geweest tussen Mina en Remmelt van der Hulst, toen ze vaak samen op stap gingen. Volgens Bakker moet het wel heel gek lopen als corona hier ook roet in het eten gooit. „De spelers zijn al begonnen met de teksten, ze kunnen in juli nog met repeteren beginnen dus dat moet lukken.”

Lekk e r op de kop zetten

Met dank aan corona wordt Mina Koes komende zomer zelfs in de hele gemeente De Wolden gebracht. „We gaan naar Ruinerwold, Ruinen, Echten en noem maar op, we gaan de boel eens lekker op de kop zetten”, belooft Bakker plechtig. Het wagenspel wordt ook opgeluisterd met muziek, waarvoor Reinier Havinga net als bij het grote Mina Koestheater verantwoordelijk is. Rob van der Ree uit Dwingeloo neemt ook bij dit ‘kleintje Mina Koes’ de regie voor zijn rekening.

De data van uitvoering zijn nog niet bekend, maar voor de hele groep is het volgens de voorzitter mooi dat die weer iets heeft om naar uit te kijken. Voor het theaterstuk bij Het Zwarte Gat is de complete originele spelersgroep beschikbaar. „Nee, we hebben geen afhakers. Wel is het zo dat de kinderen nu ouder zijn dan in het verhaal past, maar daar creëren we wel figurantenrollen voor.”