Ooit woonde er een waarzegster op de Ekelenberg in Zuidwolde. De nieuwe straten in het dorp zijn naar haar sage vernoemd

Zicht vanuit de lucht op Bospark Ekelenberg in Zuidwolde. Eigen foto

De nieuwe straten in Zuidwolde heten Wikkerse, Het Hooge Veld en de Trechterbeker. De straatnamen zijn afgeleid van het bekende Drentse volksverhaal over het Spinwiefien van den Ekel.

De straatnamen van de eerste fase van het plan Ekelenberg Zuidwolde zijn ook uit dit volksverhaal gehaald. De sage gaat over een wijze oude vrouw die lang geleden woonde op de Ekelenberg nabij Zuidwolde.

Na haar overlijden is ze nog steeds op die plek te vinden voor wie haar hulp nodig heeft, zo gaat het verhaal. Wanneer het een vrouw niet lukt zwanger te worden, krijgt ze het advies eens op zoek te gaan naar het ‘spinwiefien’. Deze vrouw stond ook bekend als Wikkerse, wat als vrouw die de toekomst kan voorstellen (waarzegster) kan worden vertaald. De wijze oude vrouw, de wikkerse, is één van de bekende witte wieven van Drenthe. In Zuidwolde spreekt men van ‘bij of op de(n) Ekelenberg’.

De straat die noord-zuid loopt gaat ‘Wikkerse’ heten. Voor de overige twee straatnamen is gekeken naar oude veldnamen en de archeologie. Het is bekend dat er bij opgravingen in dit gebied, begin 20ste eeuw, trechterbekers zijn aangetroffen.

Daarom heet de U-vormige straat in zuidwesthoek van het plangebied De Trechterbeker. Een oude veldnaam voor het zuidoostelijke deel van het voormalige recreatiepark ‘Ekelenberg’ tot aan ’t Heuveltje is ‘Het Hooge Veld’.

Nieuws

menu