Onder schot vertrekken ruim honderd verzetsstrijdsters uit Kamp Westerbork in april 1945. Opnieuw worden deze heldinnen herdacht met een vrouwenmars

Lopen in de voetsporen van de 116 verzetsstrijdsters die in april 1945 gedwongen werden uit Kamp Westerbork te vertrekken, zonder weten waar heen ze zouden gaan.

Lopen in de voetsporen van de 116 verzetsstrijdsters die in april 1945 gedwongen werden uit Kamp Westerbork te vertrekken, zonder te weten waarheen ze zouden gaan. Op 8 april wordt vanuit Kamp Westerbork een vrouwenmars gehouden. Deelnemers hebben de keus uit twee afstanden: van Westerbork naar Groningen (42 kilometer) of van Westerbork naar Assen (21 kilometer).

In april 1945 werden 116 vrouwen, voornamelijk verzetsstrijders, gedwongen vanuit Kamp Westerbork te vertrekken. Onder schot van Duitse soldaten hadden ze geen idee wat er met hen zou gebeuren. In het holst van de nacht vertrokken ze richting het noorden.

Door bossen, over landwegen en door velden

Eerst door de bossen en later over landwegen en door de velden. „Aan het eind van iedere nacht werd er een boerderij gevorderd waar gegeten en gerust kon worden. De vrouwen droegen de blauwe overalls met een nummer die de Joodse gevangenen in Kamp Westerbork hadden gedragen. Drie dagen en nachten verkeerden ze in grote angst en onzekerheid. Tot ze op 14 april in Grijpskerk werden vrijgelaten”, vertelt Rixt van Gosliga, oprichter van de Vrouwenmars 1945.

Samen met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) wordt de wandeltocht voor de derde keer georganiseerd. Iedereen krijgt dit jaar de gelegenheid de 116 verzetsvrouwen van 1945 te herdenken door te lopen in hun voetsporen. Familie, zoals dochters, zonen, kleindochters, kleinzonen schrijven zich in.

Er wordt gezamenlijk gestart om 7.15 uur in Kamp Westerbork. Meer informatie is hier te vinden. Deelnemers die dit willen worden met bussen van Groningen via Assen naar het beginpunt gebracht.

Nieuws

menu