Natuurvereniging Zuidwolde schenkt inwoners een gratis boek over de begraafplaats: ‘De Stenen Tuin’

Wie jarig is, mag cadeautjes ontvangen. De Natuurvereniging Zuidwolde bestaat vijftig jaar en deelt echter cadeaus uit. Alle huishoudens in de oude gemeente Zuidwolde krijgen begin april het boek ‘De Stenen Tuin’ thuis bezorgd. Het is een bijzonder boek over de begraafplaats van Zuidwolde.

De begraafplaats van Zuidwolde is een rijk gebied vol flora, fauna, paddenstoelen en korstmossen.

De begraafplaats van Zuidwolde is een rijk gebied vol flora, fauna, paddenstoelen en korstmossen. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Voorzitter Joop Verburg vertelt dat het idee voor het boek is ontstaan toen na jarenlange paddenstoelenexcursies onder leiding van mycoloog Bernard de Vries duidelijk werd dat de begraafplaats een bijzonder rijk paddenstoelengebied was: „Vier jaar geleden heeft daar een nauwkeurige inventarisatie plaatsgevonden van paddenstoelen en planten door Joop Verburg en Jan-Erik Plantinga. De begraafplaats bleek niet alleen op het gebied van paddenstoelen, maar ook wat betreft de vegetatie een bijzonder rijk gebied te zijn. Jan-Erik kwam met een plan om het gebied per vak te inventariseren en daar een rapport van te maken. Dan lig je er ’s nachts over te denken, kunnen we er in het kader van het jubileum geen boek van maken? En het bestuur ging daar achter staan”, vertelt Verburg.

Ieder hoofdstuk een gedicht