SGP'er Tom Koekoek (20) legt routinier Henk Jumelet (CDA) in lijsttrekkersdebat in Assen uit waarom je niet te veel op topsport moet inzetten

De lijsttrekkers bereiden zich in het atrium van RTV Drenthe voor op het laatste debat voor de verkiezingen. Foto DvhN

Gaat de provincie nog over iets anders dan wolven en stikstof? Nou, ook over de N34 en een nieuw stadion voor FC Emmen bijvoorbeeld.

En ook daarover weten de dames en heren politici nog een aardig debat te voeren, bleek dinsdagavond tijdens het finale lijsttrekkersdebat voor de provinciale verkiezingen woensdag. Het vond plaats in het atrium van RTV Drenthe, de leiding was in handen van Margriet Benak en Serge Vinkenvleugel.

Geld voor voetbalpaleis

Over dat nieuwe stadion voor FC Emmen kreeg de door de wol geverfde CDA-lijsttrekker, en gedeputeerde, Henk Jumelet het dinsdagavond zowaar nog even moeilijk in een debat met de 20-jarige lijsttrekker Tom Koekoek van de SGP. De vraag was of de provincie wel geld moet steken in een nieuw voetbalpaleis aan De Oude Meerdijk.

Jumelet staat daar wel voor open, want het plan behelst eigenlijk een multifunctioneel centrum, waar je niet alleen kunt voetballen, maar ook andere sportieve activiteiten kunt ondernemen. „Kinderen uit de wijde omtrek zullen erop af komen”, voorspelde Jumelet. „Denk aan alle dorpen in de gemeente Emmen, ja zelfs aan Borger-Odoorn.”

SGP’er Koekoek vindt dat de provincie het schaarse geld vooral in breedtesport moet steken, voor mensen die nu veel te weinig bewegen. „Benut elke beschikbare euro voor mensen die het echt nodig hebben”, hield hij Jumelet voor. „En dat moet je echt in de dorpen en wijken zelf doen.”

Verdubbeling N34

Het huidige provinciebestuur laat nog een open vraagstuk achter: wat te doen met de N34? Gedeputeerde Nelleke Vedelaar (PvdA) liet enkele maanden geleden weten dat er niet genoeg geld meer is om het weggedeelte tussen Emmen en De Punt over 12 kilometer te verdubbelen. Dat lukt alleen over 6 kilometer. En het knooppunt bij Gieten kan aangepast worden voor het bedrag van 90 miljoen dat op de plank ligt voor de plannen.

VVD-leider Willemien Meeuwissen staat te trappelen om haar partijgenoot Henk Brink als gedeputeerde op te volgen en weet al een oplossing om de 40 miljoen te vinden waarmee het alsnog mogelijk zou zijn om door te gaan met het oorspronkelijke plan. „Bij Gieten kruist de N34 met de N33. De N34 is van de provincie, de N33 van het Rijk. Als nou het Rijk meebetaalt aan het plan om die kruising ongelijkvloers te maken, hebben we meer geld.”

Die gedeeltelijke verdubbeling moet helpen om de N34 veiliger te maken. Maar volgens Monique Fikenscher van Volt zijn er creatievere oplossingen mogelijk om de weg veiliger te maken. Yvonne Turenhout van de PvdA wil graag gaan lobbyen bij het Rijk voor geld, maar dan in de eerste plaats om beter spoor te realiseren. „We hebben nu nog elke week vertraging op het spoor tussen Meppel en Zwolle”, stelde ze vast.

Open zenuw

Nog een open zenuw in Drenthe: de permanente bewoning van vakantiehuisjes. Vooral de rechtse partijen willen korte metten maken met gemeentebesturen die treuzelen met het legaliseren daarvan, als er geen heel harde argumenten zijn dit niet te doen. Zoals dat van Midden-Drenthe. Zij vielen voorzitter Kees Hulsman van de vereniging van eigenaren van De Heerlickheyt in Hoogersmilde bij, die al jaren met de gemeente Midden-Drenthe soebat over permanent wonen op dit park. „We moeten dit gewoon regelen, zonder dat er een hele bus met juristen komt voorrijden”, vindt JA21-leider Thomas Blinde. „Soms moet de regelgeving gewoon de praktijk volgen.”

En natuurlijk ging het ook over stikstof. Renate Zuiker (Partij voor de Dieren) legde uit dat haar partij minder dieren en juist meer boeren wil, want dat is nodig bij extensieve landbouw. Arjen Schuiling (Belang van Nederland) is het volledig met haar oneens, maar een harde botsing bleef uit. Schuiling legde nog maar eens het belang van veeteelt uit. „Op de meeste weilanden kun je geen aardappelen telen, alleen gras. Maar gras is waardeloos. Koeien maken er waardevolle zuivel en vlees van.”

Nieuws

menu