Monumentale duiventil naast Huize Echten ligt na februaristorm nog steeds deels op de grond. 'We mogen nog geen spijker verwijderen'

De monumentale duiventil naast Huize Echten in Echten ligt na een fikse februaristorm nog steeds deels op de kop in het weiland. Foto: Fred van der Ploeg

De monumentale duiventil naast Huize Echten in Echten ligt na een fikse februaristorm nog steeds deels op de kop in het weiland. Waarom duurt het zo lang voordat hij weer wordt opgebouwd?

Elke ochtend als hij de oprijlaan naar Huize Echten oprijdt, ziet Fred van der Ploeg van Visio de mooie duiventil in het weiland liggen. ,,Met de storm is het bouwwerk neergegaan. Zoals je vast wel weet is Huize Echten een rijksmonument, dat geldt ook voor deze duiventil.”

Aandachtstrekker

Dat is volgens Van der Ploeg nou juist het probleem. ,,De instantie Rijkscultureel Erfgoed (RCE) bepaalt wat er met de duiventil moet gebeuren. We weten dat het in ere wordt hersteld. Gelukkig maar, want het is echt een aandachtstrekker als je Echten doorrijdt.”

Dorpsbewoners boden al aan om dakpannen te verwijderen. ,,Maar we mogen er geen vinger naar uitsteken. Een erkend aannemer, dus geen klusjesman, mag de opbouwwerkzaamheden uitvoeren. Het heeft even geduurd voordat er een goede aannemer werd gevonden, maar die is er. De planning is dat de duiventil dit jaar weer fier overeind staat.

Nieuws

menu