Menwedstrijden in Zuidwolde zijn tegenwoordig een uitje voor het hele gezin

Een snel vierspan met pony's tijdens de vaardigheidsproef op zaterdag bij de samengestelde menwedstrijd.

Een snel vierspan met pony's tijdens de vaardigheidsproef op zaterdag bij de samengestelde menwedstrijd. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Dat de samengestelde menwedstrijden in buurtschap Steenbergen bij Zuidwolde alleen paarden in beweging krijgen, is al enkele jaren niet meer van toepassing. De organisatie zorgt er steeds meer voor dat een bezoek aan Steenbergen een leuk uitje voor het hele gezin is.

„Vader en moeder die naar de paarden kijken, kinderen die zich uit kunnen leven”, is de gedachte van medeorganisator Jaap Krikken van Menvereniging Zuidwolde. In 2016 werden de menwedstrijden al eens gecombineerd met de strijd om de Middenveldbokaal, het was het begin van meer nevenactiviteiten. Zaterdagmiddag konden de liefhebbers, en dat waren dan vooral kinderen, zich uitleven bij en met Nederlands kampioen biketrial Daan Boverhof, die meerdere fietsen zonder zadel had meegenomen voor een clinic. Boverhof nam geduldig de tijd voor de jeugd, begeleidde ze eerst om ze daarna los te laten op de speciale fiets. Zelf gaf hij ook nog een staaltje van zijn kunnen af.

Klauterpartij

Bij de acht meter hoge klimaatwand stond veelal een rij, ook volwassenen waagden zich aan de klauterpartij. Zo ook Jaap Krikken zelf, die zich in een mooie stijl omhoog werkte, maar eenmaal terug op de grond wel even moest bijkomen. De klimwand zorgde overigens kortstondig voor verwarring bij de deelnemers aan de menwedstrijd, toch de groep waar het allemaal om gaat. Op acht meter hoogte diende een bel te worden geluid ten teken dat de top gehaald was. In de ring waar de combinaties hun vaardigheidsproef afwerkten, werd ook met bel gewerkt. Wanneer die wordt geluid, betekent dat dat de deelnemer in de ring te veel fouten heeft gemaakt. Niet zo gek dat het luiden van de bel in de klimwand niet meer werd toegestaan.

Paarse banners

Dressuur en vaardigheid dus op de zaterdag en de altijd spectaculaire marathon op de zondag trokken veel bekijks. Mede begunstigd door het fraaie weer en de opvallende paarse banners van Hippisch De Wolden rond het terrein, goed zichtbaar vanaf de doorgaande weg. Het was genieten, waarbij de deelnemende combinaties op zaterdag in opperste concentratie hun paarden of pony’s met de wagen tussen de oranje pilonnen door moesten manoeuvreren, zonder dat daarbij de twee gele ballen op de grond vielen.

De meeste mensen komen doorgaans op de zondag, wanneer de uithoudingsproef verreden wordt: de marathon. Op zondag kwam de toeschouwers ogen tekort, want er gebeurde weer van alles in het compacte buurtschap. De waterbak bleek ook nu weer favoriet, ook voor de (amateur)fotografen die hier speciaal voor naar Zuidwolde komen. Snelheid en opspattend water zorgden ook nu voor spektakel.