Kerkdiensten voor bajesklanten en tbs'ers. Erik uit het Drentse Zuidwolde deed het 28 jaar lang. De pater, noemden ze hem

Kerkdiensten houden voor bajesklanten en tbs’ers. Geestelijk verzorger Erik Verheijen (67) uit het Drentse Zuidwolde deed het 28 jaar lang: bijna drieduizend keer. De Pater noemden ze hem. ,,De motieven om naar een dienst te gaan zijn soms heel plat: eventjes van de cel af, contact met mensen van buiten, een kopje koffie achteraf. Maar is dat erg? Een goede preek kan nooit geen kwaad.”

De kerkzaal in de Van Mesdagkliniek in Groningen

De kerkzaal in de Van Mesdagkliniek in Groningen DVHN

Collega’s! De eerste gedetineerden zijn binnen. Vanaf nu zijn we een échte gevangenis!

In de kantine verslikte Erik Verheijen zich bijna in zijn koffie door de aankondiging via de gloednieuwe bajesintercom. Een echte gevangenis. Hij wist amper wat hij zich daarbij moest voorstellen. Laat staan dat hij besefte dat hij de komende 28 jaren zelf een bestaan ‘achter de tralies’ zou hebben.

Het was april 1990. Een jaar eerder was de penitentiaire inrichting Grittenborgh in Hoogeveen opgeleverd: een imposant gebouw met 272 cellen, werkplaatsen en sportvoorzieningen. Verheijen ging er werken als pastoraal medewerker, net zo groen als het gebouw hagelwit was.

Nieuws

menu