Henk Dekker kreeg in 2014 bezoek van premier Mark Rutte, hij zou nu zijn hart wel willen luchten. 

Kaalslag dreigt in de winkelstraten. Henk Dekker uit Zuidwolde: ‘Complete branche wordt kapot gemaakt'

Henk Dekker kreeg in 2014 bezoek van premier Mark Rutte, hij zou nu zijn hart wel willen luchten.  Foto: Artizzl media / Peter Nefkens

INretail constateert dramatische omzetten in de maand januari voor onder andere kleding-, sport- en woonwinkels. „Kaalslag van de winkelstraten dreigt, de winkels moeten zo snel mogelijk openen om het tij te keren”, stelt de belangenorganisatie.

Henk Dekker uit Zuidwolde weet als geen ander hoe het voelt. Damesmodezaak Dekker bestaat 93 jaar, maar de toekomst is ongewis. De immer opgewekte en optimistische Dekker ziet de donkere wolken die al maanden boven de branche hangt, alleen maar zwarter kleuren. „Het verhaal van de regering klopt niet. Wij hebben een hele grote winkel, daar kun je het klantenbezoek heel goed regelen”, verwijst hij de argumenten van de regering om de winkels gesloten te houden.

Rekeningen betalen

„Wij hebben voor meer dan een ton aan kleding besteld voor de nieuwe collectie, dat moet wel betaald worden”, zucht Dekker. „Ik moet nu omzet halen, want er moeten rekeningen worden betaald. Ik begin hem echt te knijpen.”

De bekende inwoner van Zuidwolde is samen met zijn vrouw Hester en dochter Rianne verantwoordelijk voor de zaak. De situatie trekt een zware wissel op de familie én de personeelsleden. Hij wijst op de noodkreet van Edward van Dijk uit Dedemsvaart, die in totaal 65 modewinkels heeft en afgelopen week heeft aangegeven 85 personeelsleden per maart te moeten ontslaan.

De wanhoop nabij

Dekker is blij dat de burgemeesters van alle twaalf Drentse gemeenten als Vereniging Drentse Gemeenten (VDG) een brief naar de regering hebben gestuurd, in navolging van gemeenten als Beverwijk, Velsen en Heemskerk.

„In Drenthe worden de gevolgen zwaar gevoeld. We krijgen dagelijks verhalen en oproepen van ondernemers die de wanhoop nabij zijn. Het zijn persoonlijke verhalen van mensen die hun levenswerk en hun toekomst ernstig bedreigd zien”, schrijft de Meppeler burgemeester Richard Korteland namens de VDG aan het kabinet. In het geval van Dekker gaat het om 93 jaar geschiedenis.

De VDG roept op de ondernemers perspectief te bieden en het overleg aan te gaan met de branche.

Zwaar getroffen

Met vestigingen in Emmen, Groningen en Zwolle en een outletshop is Derksen & Derksen ook zwaar getroffen. Het bedrijf, dat onder meer exclusieve trendmerken verkoopt, is eigendom van Corné en Klazien Derksen uit Ruinerwold. Derksen heeft het helemaal gehad met de regering en sluit graag aan bij de actie van Klazienaveen (en inmiddels ook Stadskanaal), waar ze op 2 maart alle winkels open willen gooien als protest tegen het beleid en het gebrek aan perspectief. Derksen spreekt van ‘desastreus beleid’.

Henk Dekker heeft contact met ondernemers uit de wijde regio, maar ook met wethouder Gerrie Hempen die economie in haar portefeuille heeft en vierkant achter de middenstand staat. Dekker is nog steeds vol onbegrip dat een slijterij gewoon open mag zijn.

„De regering zegt al jaren dat drank meer kapot maakt dan je lief is, maar nu wordt een complete branche kapot gemaakt.” Dochter Rianne knikt: „Mijn vriend kwam in Hasselt in een kleine supermarkt; de mensen liepen haast over elkaar heen.”

‘Den Haag moet wakker worden’

De familie Dekker benadrukt dat hun zaak ook een functie heeft voor de rest van het dorp. „Wie hier wat koopt, gaat ook nog even naar andere winkels in Zuidwolde.” De ondernemer is niet van plan om mee te doen op 2 maart. „We zijn niet rebels, maar Den Haag moet nu wel eens wakker worden.” „Je kunt dat niet alleen doen, wel als twee-derde van het dorp mee zou doen. Dan kun je één front vormen”, zegt Rianne.