Jantiene Huizinga is voorzitter van de Oogstdag in Lhee: 'De spanning stijgt. Op naar een mooie 40ste editie van de Oogstdag'

Jantiene Huizinga. Op de achtergrond de 'miete'. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Jantiene Huizinga. Zij is voorzitter van de Oogstdag in Lhee.

Zaterdag 6 augustus

Vanochtend wakker geworden midden in Lhee waar ik vannacht samen met de secretaris/vriendin op de miete heb geslapen. Dit was de tweede keer; een paar jaar geleden hebben dit voor het eerst gedaan en het blijft een bijzondere belevenis, zo onder de sterrenhemel. En als Lhee heel rustig ontwaakt, bedenk ik mij dat precies over een week het hier op dit tijdstip al heel druk zal zijn, want dan vindt voor de 40e keer de Oogstdag plaats.

Gauw even naar huis om op te frissen en daarna weer terug naar de “akker” voor de koffie en overleg. Na de koffie gaan de mannen verder met het opbouwen van de miete en ga ik mijn rondje door het dorp doen om de melkbussen voor het boterkarnen op te halen. Daarna gauw naar huis want om 12.00 uur komt er familie lunchen.

In de middag nog de nodige telefoontjes gepleegd en mailtjes weggewerkt, waarna het werk voor de Oogstdag ervoor vandaag opzit.

Zondag 7 augustus

Op tijd opgestaan (6.30 uur) en na het ontbijt heerlijk met de hond een wandeling gemaakt in het bos. Het is altijd genieten op het Dwingelderveld en zo vroeg in de ochtend kom je nog weinig mensen tegen.

Eenmaal thuis ga ik met een kopje koffie achter de computer zitten om de mail te checken en een plattegrond van Lhee op te sturen naar de vereniging van de slipjacht die dit jaar een demonstratie komt geven.

Maandag 8 augustus

Vanmorgen eerst aan het werk voor de huisartsenpraktijk, want ook daar gaan de zaken door. Om 10.00 uur gaat de telefoon; de organisatie van de slipjacht belt om aan te geven dat het zaterdag te warm wordt om verantwoord met de paarden en honden af te reizen naar Lhee.

Ondanks dat het zeer jammer is, is er alle begrip voor. Ons officiële programma zal hierdoor wat anders verlopen, maar dit lossen we op.

Om 14.00 uur ga ik op pad naar de schuur waar deze hele week hard geoefend wordt om de fijne kneepjes van het dorsen met dorsstok onder de knie te krijgen. Daar tref ik het groepje aan waarvan twee nog niet eerder gedorst hebben. Nadat ik ze alles uitgelegd en voorgedaan heb, gaan de dames aan de slag en blijkt het nog niet mee te vallen om het goede ritme tijdens het dorsen te krijgen. Ook het binden van de bossen rogge behoeft de nodige oefening.

Tijdens de koffie ’s middags op de ‘akker’ wordt er volop overleg gevoerd over het weer voor komende zaterdag en hoe we kunnen inspelen op de hitte die ons te wachten staat. Besloten wordt om watertappunten te creëren, zodat het publiek eventueel hun waterflesjes kunnen vullen. Uiteraard wordt er ook aan de trouwe viervoeter gedacht.

Als ik ’s avonds weer op pad ga naar de ‘dorsschuur’ waar nu door de allerkleinste wordt geoefend voor het schooltje en het dorsen, rijd ik nog even langs de akker en zie de inmiddels voltooide miete prachtig staan in de avondzon; klaar voor de grote dag!

Dinsdag 9 augustus

Na flink heen en weer appen over het tijdstip van oefenen, ga ik op pad om ‘mijn groepje’ te begeleiden. Oefening baart kunst en er wordt overlegd wie wat gaat doen op de Oogstdag.

Ik sluit vervolgens aan bij het overleg/koffie om te horen hoe alles reilt en zeilt. Geen grote obstakels op dat moment en dat is altijd fijn.

’s Middags is dat wel anders als er, door miscommunicatie, een dag eerder dan gepland een vrachtauto verschijnt voor de opbouw van een van de tenten. Na het nodige heen en weer bellen en overleggen, is er een oplossing gevonden en keert de rust terug.

Als ik, later dan verwacht, weer huiswaarts ga en nog even rondkijk naar alle bedrijvigheid in Lhee krijg ik, ondanks de hectiek, een gevoel van trots dat er zoveel mensen in touw zijn om dit evenement tot een succes te maken.

Woensdag 10 augustus

8.00 uur, eerst nog weer even aan het werk voor wat zaken die echt af moeten en daarna, hup, weer naar Lhee. Iedereen lijkt alles onder controle te hebben, dus ga ik na een heerlijk kopje koffie en nodige gezelligheid naar huis en heb ik even rustig de tijd om wat schema’s bij te werken, te printen en uiteraard ook mijn dagboek voor deze krant aan te vullen.

Vanmiddag even gauw de meest noodzakelijke huishoudelijke klusjes gedaan om vervolgens weer af te reizen naar Lhee.

Tegen 19.00 uur ga ik samen met de secretaris even buurten bij de laatste repetitie van het Oogstkoor. Het is zoals altijd een gezellige bedoening en de sfeer zit er goed in. Klaar voor zaterdag. Na een klein uurtje gaan we met z’n tweeën verder op pad om ook nog even bij het oefenen van het dorsen en het schooltje te kijken. Ook daar zijn de kinderen uitgelaten en kennen ze “Aap, noot, Mies…” al bijna volledig uit hun hoofd.

Donderdag 11 augustus

Nog 2 dagen en dan is het zover! De spanning stijgt. Op naar een mooie 40e editie van de Oogstdag. Hopelijk allen tot zaterdag in Lhee!

Nieuws

menu