Meer dan half miljoen snelheidsboetes in Drenthe en Groningen. Kijk hier hoeveel boetes er in jouw gemeente zijn uitgeschreven

De nieuwe flitspaal aan de Europaweg in Groningen. Foto: DvhN

In de provincie Groningen zijn vorig jaar zo’n 454.000 snelheidsboetes uitgeschreven, in Drenthe 84.000. Automobilisten in Groningen stad werden het meest op de bon geslingerd. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In de stad werden in totaal 64.000 boetes uitgedeeld, goed voor zo’n 175 bonnen per dag. Ook in Midden-Groningen werd vaak te hard gereden. Hier werden vorig jaar bijna 18.000 boetes uitgeschreven, zo’n 50 per dag.

In Pekela werden de minste snelheidsboetes uitgeschreven: hier kregen vorig jaar 43 verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden.

De gemiddelde snelheidsoverschrijding in Groningen was vorig jaar 8,7 km/u, al verschilt dit lokaal sterk. Zo wordt in Eemsdelta over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding hier zelfs 11,5 km/u.

In Drenthe werden verkeersdeelnemers het vaakst beboet in Emmen. In gemeente De Wolden zijn de bedragen het hoogst. In Emmen werden vorig jaar 18.215 snelheidsboetes uitgedeeld, wat neerkomt op zo’n 50 prenten per dag. Ook in Hoogeveen (12.937) en Noordenveld (9.736) overschreden weggebruikers vaak de maximale snelheid.

Minste boetes, hoogste bedragen

In De Wolden werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: hier kregen vorig jaar 644 verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden. Opvallend dus dat in deze gemeente wel de hoogste verkeersboetes werden uitgeschreven. In De Wolden rijden automobilisten gemiddeld 13,1 kilometer te hard. Deze boetes werden eigenlijk altijd gemeten met mobiele flitsers langs de weg.

In Nederland werden in 2021 in totaal 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden.

Meest actieve flitspaal van Groningen

De meest actieve flitspaal van Groningen en Drenthe staat aan de zuidkant van het Emmaviaduct in Groningen stad. Met in totaal 19.062 snelheidsboetes was dit meest productieve flitser van de provincie. Ook de paal aan de noordkant van het viaduct is productief. Hier werden in 2021 in totaal 11.097 boetes uitgeschreven.

De top 3 meest actieve flitspalen binnen de provincie wordt aangevuld door de flitser langs de N360 (8.580 boetes). Deze staat in Garmerwolde, net boven de stad Groningen.

In Assen staat de meest actieve flitspaal van Drenthe. Deze staat langs de Vaart in Assen. Met in totaal 8.876 snelheidsboetes was dit meest productieve flitser van de provincie. Ook de flitsers langs de N857 in Borger-Odoorn (8.151 boetes) en langs de N852 in Hoogeveen (6.791) draaiden overuren in 2021.

Nieuws

menu