Roelie en Gert Boverhof bij de feestelijke opening van ‘t Wapen van Ruinen in 2019. Geheel rechts Jan Bork met daar links naast Ronald Luning.

Horeca in Ruinen wordt gesteund door loterij: 'We hadden daar niet op gerekend, het verrast ons'

Roelie en Gert Boverhof bij de feestelijke opening van ‘t Wapen van Ruinen in 2019. Geheel rechts Jan Bork met daar links naast Ronald Luning. Foto: Jans Schulting

De horeca in Ruinen krijgt steun van een aantal inwoners, dat onbekend wenst te blijven, maar wel een loterij heeft opgezet. „Een super initiatief, ik vind het ontroerend dat ze dit doen voor ons”, verwoordt Gert Boverhof van ‘t Wapen van Ruinen namens de negen deelnemende horecabedrijven.

„We hadden daar helemaal niet op gerekend, het verrast ons echt”, aldus de inwoner van Ansen. Ook Demelsa Wever van hotel De Stobbe spreekt van een superleuk initiatief. „Stom dat wij daar zelf niet aan hebben gedacht”, voegt ze eraan toe. De actie Help Horeca Ruinen van een aantal inwoners werd zondag bekend gemaakt en heeft sindsdien een stroom steunbetuigingen opgeleverd. Blije horecaondernemers dus, maar de afgelopen maanden van de tweede lockdown hebben er stevig ingehakt.

Dat geldt ook voor Buitencentrum De Poort, waar normaal gesproken tal van cursussen en evenementen plaatsvinden „Horeca is natuurlijk niet onze kernactiviteit, dus we zijn niet met afhaalmaaltijden begonnen. We hebben wel een grote keuken, maar we gaan onze collega’s in Ruinen niet in de weg zitten”, geeft Arne Borrel van De Poort aan. „Het is allemaal nog wel te doen, maar er komt helemaal niets binnen aan inkomsten. Mijn voordeel is dat ik nog een eigen bedrijf heb en dat Welzijn De Wolden hier nog een ruimte huurt.”

Runer ommetje

Gert en Roelie Boverhof, van ‘t Wapen van Ruinen, zijn nog steeds druk met afhaal- en bezorgmaaltijden, wat eerst wat moeilijk ging, maar nu goed loopt. Ze zijn daar aan de Brink juist afgelopen weekend begonnen met het Runer ommetje. „Dat loopt als een giechel, we waren compleet uitverkocht”, lacht Boverhof. „Wij hadden geen idee hoeveel mensen erop af zouden komen, maar dat waren er tegen de honderd. We hebben de inkoop voor komend weekend erop aangepast. Mensen willen er toch uit en heel veel mensen kennen de Runer ommetjes niet eens. Die routes liggen er al jaren, van 2, 3, 5 en 10 kilometer.”

Voor de familie Hees van café Brinkzicht zijn het helemaal rare tijden. Sluiting van het etablissement vanwege corona, het overlijden van vader Albert Hees op 81-jarige leeftijd en dat ook nog in een tijd dat moeder Hennie, dochter Janien en zoon Jos ziek thuis zaten met het coronavirus. „Het was chaos, onwerkelijk en verdrietig allemaal”, kijkt Janien nu terug. „Maar we vervelen ons helemaal niet, wij doen nu veel klussen waar we normaal nooit aan toekomen. In de eerste lockdown hebben we de hele bovenverdieping verbouwd, wij benutten onze tijd goed.”

Geweldig team

Financieel is het overal kommer en kwel. Een actie als die loterij doet vooral mentaal goed, zoals voor de familie Wever van De Stobbe. „We doen wel wat met afhalen, dat wisselt van twee tot dertig afhalers. Verder zijn de kamers zo goed als leeg. Alleen met dit mooie weer hadden we acht kamers bezet. Wij hebben het geluk dat de bank achter ons staat”, zegt Demelsa Wever. Voor de familie Boverhof is het ook overleven. „Wij zijn nooit dicht geweest, we wilden het contact met de gasten houden én ons geweldige team bij elkaar houden. Dat we een vergoeding krijgen is mooi, maar we hebben net bericht gekregen dat we die pas over zestien weken krijgen! Dan draaien we hopelijk al, we moeten nu rekeningen betalen.”

Janien Hees merkt op dat het per bedrijf verschilt hoe het er financieel voorstaat. „Wij hebben veel parttimers, anderen hebben last van een hoge hypotheek en hebben veel vaste lasten. Wij betalen onszelf niets, maar gelukkig heeft Jos nog een halve baan en heeft Jan een baan.”