Historisch laag aantal faillissementen in april. In Drenthe gaat alleen een eenmanszaak op de fles

CBS: historisch laag aantal faillissementen ANP

Een eenmanszaak in Drenthe ging afgelopen maand failliet en er gingen in april geen instellingen of bedrijven op de fles in onze provincie. Dat is een historisch laag aantal volgens het Centraal Bureau voor Statistiek.

Niet alleen in Drenthe zijn er weinig faillissementen, in heel Nederland is dat het geval.

Laagste aantal sinds 1981

Het aantal bedrijven dat in april failliet ging was het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1981. Er gingen in heel Nederland 109 bedrijven op de fles, 71 minder dan in maart.

Het CBS-cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans dinsdag, zijn er in de ene maand meer dan in de andere maand. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in maart 109 bedrijven failliet verklaard.

Ook failliete eenmanszaken zijn nu meegeteld

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam dat aantal tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen, mogelijk ook geholpen door de coronasteun aan bedrijven. De generieke steun stopte in de loop van 2021.

In de CBS-cijfers zijn nu ook faillissementen van eenmanszaken meegenomen. Dat deed het statistiekbureau voorheen niet.

Nieuws

menu