Henk Bunskoek van biologisch dynamisch bedrijf De Zonnehorst: 'Een plek creëren waar mensen, dieren en planten zich prettig voelen'

Een echte boerderijwinkel of een stalletje aan de weg, je ziet ze op steeds meer locaties opduiken. Producten van de boer die ter plekke worden verkocht. Heerlijk en eerlijk, en verser kan haast niet. Producten ook die de trots zijn van de boerenbedrijven, waar veelal met hart voor de natuur wordt gewerkt. Voor de zomerserie Lekker bij de boer gingen wij in de regio op zoek naar fijne adresjes. Vandaag de Zonnehorst in Punthorst.

Henk en Hillie Bunskoek.

Henk en Hillie Bunskoek. Foto: FRENS JANSEN

De Zonnehorst is een biologisch dynamische tuinderij met Boerderijwinkel. Dat in het paradijselijke oord aan de Evenboersweg nog veel meer valt te beleven, laat Henk Bunskoek tijdens een rondleiding zien. „We willen een plek creëren waar mensen, dieren en planten zich prettig voelen.”

Henk Bunskoek straalt een en al vriendelijkheid uit. Hij heeft een grijze baard, draagt een houthakkersblouse, korte broek en laarzen. Voordat hij zijn rondleiding begint, vertelt hij dat hij samen met mijn vrouw Hillie in 1980 met het bedrijf is begonnen. „We zijn op een stuk land van Hillie’s ouders van 1,6 hectare groot gestart met het verbouwen van aardappelen”, steekt hij van wal. In Punthorst wordt het stel, dat samenhang ziet tussen kosmos en aarde, aanvankelijk met argusogen bekeken. Al gauw winnen ze het vertrouwen en stijgt hun klantenkring. Ze bouwen een schuur met een boerderijwinkel en gaan kippen houden.

Burgerlijk ongehoorzaam

Steeds meer mensen waarderen hun landbouwmethode, waarbij dierlijke mest, compost, vruchtwisseling en kringlooplandbouw belangrijk zijn. Als in 1983 hun aanvraag voor een woonvergunning wordt afgewezen, zetten ze toch een noodwoning op hun land. „We waren burgerlijk ongehoorzaam en kregen zelfs de burgemeester van Staphorst op de stoep.” Die woonvergunning komt er na een rechtszaak in 1983 alsnog, waarna Henk en Hillie een huis kunnen bouwen. Later volgen nog een kas en een tweede schuur en wordt de boerderijwinkel uitgebreid.

Boerderijwinkel

De rondleiding begint Henk in die boerderijwinkel, waar Hillie groenten en fruit van hun eigen bedrijf verkoopt. Ook tref je hier biologische kruidenierswaren, zuivel, brood en vlees aan. „We hebben geen tien merken pindakaas, dus hier ervaren klanten geen keuzestress”, zegt Hillie lachend. De keuze in groente en fruit is daarentegen wel heel royaal. Zo kun je bijvoorbeeld kropsla, eikenbladsla en nog zeven andere soorten sla kopen. Henk en Hillie zijn in hun bedrijfsvoering telkens met de tijd meegegaan. Zo beginnen ze met verkoop aan de groothandel, staan ze daarna tien jaar met zes medewerkers op de Amsterdamse biologische markt en sluiten ze honderden groenteabonnementen af. Nu richten zij zich vooral op regionale verkoop vanuit hun (web)winkel en natuurbeheer.

Opvolger

We lopen verder langs de bijentuin met daarin bijenkasten en hangkorven. De bijen vliegen af en aan. Daarna lopen we door de koude kas, waarin Giuseppe Secchi (27) komkommers, tomaten en kruiden teelt. Deze jonge tuinder is in 2015 als stagiaire begonnen op de Zonnehorst. Een paar jaar daarvoor al zijn Henk en Hillie gestart met hun zoektocht naar een opvolger. Hun eigen drie kinderen hebben geen belangstelling, maar Giuseppe wel. Zo kan hij de opvolger worden. Henk legt uit dat de landbouwgrond, inmiddels ruim 6 hectare groot, is verkocht aan de Stichting Biologisch Dynamisch Grondbeheer. Met deze stichting heeft Giuseppe een pachtovereenkomst van dertig jaar afgesloten. Zo blijft het biodynamische beheer van de Zonnehorst in de toekomst gegarandeerd. Giuseppe is wat verderop met twee medewerksters andijvie aan het planten. Onvermoeibaar springt hij de trekker op en af om tussendoor onkruid te wieden.

(Tekst loopt door onder de foto)

Voedselbos

Verder gaat de rondleiding langs een belevingstuin, waar bezoekers naar hartenlust bloemen mogen plukken. „Dit is een toorts en daar zie je moederkruid, cichorei en komkommerkruid”, wijst Henk aan. Stagiaire Door Schokkenbroek uit Zwartsluis is in een veld met knolselderij aan het schoffelen. „Ik ben een leerling van de Warmonderhof en leer hier hoe je biologische groente verbouwt”, vertelt ze. We komen nog langs het kampeerveld en de paddenpoelen, waar op de oevers de zeldzame wateraardbei groeit. Aan de overkant zie je het ‘Voedselbos in ontwikkeling’ met daarin ruim honderd walnoot- en hazelnootbomen en andere fruitbomen. Het is ook een stiltegebied en biedt een schuilplaats voor dassen en reeën. Zoon Martijn, die ecoloog is, heeft langs de Beentjesgraven een otterhol aangelegd in de hoop dat hier zich een otterechtpaar zal vestigen.

Nadat we langs velden met aardappels, peulvruchten en prei zijn gekomen, banjeren we nog door een stukje hoog gras. De rondleiding eindigt op de Evenboersweg. Henk wijst naar een houtwal op de erfgrens. „Over twee of drie jaar zijn de bomen zo hoog dat je de schuren daarachter niet meer ziet.” Een mooi vooruitzicht, tegen die tijd waan je je nog meer in paradijselijke sferen op de Zonnehorst.

Wie hier ook een wandeling wil maken, kan een routebeschrijving in de Boerenwinkel halen. Meer informatie: www.zonnehorst.nl , www.campspace.com en www.natuurhuisje.nl .