Gerrit Vos uit Fort handelt bijna vijftig jaar in zoogdieren en vogels: 'Fort is het mooiste plaatsje van Nederland'

Gerrit Vos (73) uit Fort heeft al heel wat van de wereld gezien. Hij runt samen met dochter Annemiek en schoonzoon Alfred Breeding Farm Snavelhof BV, dat handelt in zoogdieren en vogels. Wat begon als een kleinschalige fokkerij van siereenden is uitgebreid tot een groothandel in diverse diersoorten. Vos levert vooral dieren aan dierentuinen en verzorgt diertransporten over de hele wereld. „Als ik hier tussen de prachtige dieren loop denk ik: wat wil ik nou nog meer?”

Gerrit Vos handelt al 49 jaar in onder andere alpaca’s, zebra’s, wallaroes, Friese paarden, siervogels, antilopen, giraffes, kangoeroes en kamelen.

Gerrit Vos handelt al 49 jaar in onder andere alpaca’s, zebra’s, wallaroes, Friese paarden, siervogels, antilopen, giraffes, kangoeroes en kamelen. Foto: Gerrit Boer

Gerrit Vos zag het levenslicht in Dalfsen. „,Ik ben geboren op stand”, lacht hij. Hij werkte onder andere als chauffeur, waarna hij in 1975 een andere weg insloeg. Hij verhuisde naar een boerderij in Fort, waar hij begon met het fokken van siereenden. „Mijn vrouw en ik woonden in het mooiste huisje van het dorp in het mooiste plaatsje van Nederland. Als ik zeg dat ik uit Fort kom, komt meestal de vraag waar Fort ligt. Als je dat niet weet kun je beter terug naar de schoolbanken”, zegt Vos met luide stem. „We legden vijvers aan. Ik ging regelmatig op expeditie. We haalden bijvoorbeeld eieren van siereenden uit Alaska en Siberië. Mijn vrouw en ik hadden het werk in de vingers en bouwden een enorm netwerk op. We hebben veel relaties in de hele wereld. Vooral in Engeland hebben we veel vrienden. Toen we 25 jaar getrouwd waren zijn veel Engelsen bij ons feest geweest. Zij hebben ons aan veel leuke klanten geholpen.” Inmiddels heeft Breeding Farm Snavelhof zich gevestigd op een immens terrein van twintig hectare groot tussen Zuidwolde en Veeningen. Vos koopt dieren van dierentuinen en particulieren en probeert een goed thuis te vinden. Het gaat onder meer om alpaca’s, zebra’s, antilopen, kamelen, flamingo’s, ibissen, kangoeroes, giraffes, krokodillen, tapirs, Friese paarden, pony’s en vele soorten vogels. „Wij gaan de hele wereld over. Ik heb onlangs een pinguin gekocht en doorverkocht. Onlangs bood een dierentuin ons een schildpad van 150 kilo aan. Wij hebben een vrij goede naam. Wij proberen dan een goede plek voor de schildpad te vinden.”

Transport van dieren

Nieuws

menu