Geranie Ovinge uit Oosterhesselen blijft optimistisch ondanks borstkanker: ‘We gaan deze week 16 kilometer zwemmen voor kankeronderzoek’

Geranie Ovinge sportief aan de slag bij EMFysio in Emmen. Foto: Saskia Gudde

Geranie Ovinge is optimistisch. Hoewel de 48-jarige inwoonster van Oosterhesselen borstkanker heeft, is er goede hoop op herstel. De zwemvierdaagse van de Maarten van der Weijden Foundation en de nationale zwembond doet letterlijk een duit in zakje.

Samen met ruim twintig zwemmers uit veelal Oosterhesselen en directe omgeving doet Ovinge deze week mee aan de vierdaagse. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De sportievelingen staan samen als één blok achter Geranie. Tot dusverre is al ruim 6400 euro gedoneerd voor Team Geranie. Er wordt maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag gezwommen van zeven tot acht uur ‘s avonds in het overdekte Molenduinbad te Norg. ,,Wij gaan in totaal 16 kilometer zwemmen”, vertelt Ovinge.

Ovinge heeft volgens eigen zeggen dikke pech gehad met de diagnose borstkanker, begin dit jaar. Binnen een paar dagen was alles duidelijk voor haar. Het leven van de Oosterhesselse werd plotsklaps totaal anders. Overleven is voor Ovinge op nummer één komen te staan. De tumor is weggehaald en de bestralingen zijn achter de rug. Ze zit nu midden in de chemokuren om de kans op uitzaaiingen zo klein mogelijk te houden. De moedige Ovinge blijft ondertussen sportief bezig. ,,Dit houdt mij fit om geld op te halen voor kankeronderzoek.”

Focus

Garanties heeft Ovinge niet, maar ze staat er goed voor. ,,Dit lijkt voor mij goed af te lopen. Eind deze maand zijn de kuren gelukkig voorbij.” Deze week gaat de focus volledig op het zwemmen in Noord-Drenthe. ,,Alleen baantjes zwemmen leek me - door de chemokuren - net iets te veel gevraagd. Daarom bedacht ik deze estafettevorm en dat mocht van de organisatie. Ik plaatste een oproep op Facebook en Instagram.” Het resultaat is massale steun uit ‘haar’ Oosterhesselen. ,,Elke avond gaan andere zwemmers mee naar Norg.”

De steun van haar dorpsgenoten vindt Ovinge meer dan hartverwarmend. ,,Er zijn zoveel mensen opgestaan die willen helpen. Het bedrag loopt deze week nog verder op en dat is natuurlijk alleen maar mooi! Ik sta er echt versteld van, want dit alles is ver boven verwachting. Ik ben dan ook trots op alle zwemmers en kijk uit naar de meet en greet met zwemmer Maarten van der Weijden op zaterdag 18 september.”

Een vriendin van Ovinge is overleden aan uitgezaaide borstkanker. ,,Ze werd slechts 39 jaar. Dit motiveert mij nog meer om mee te doen aan deze zwemvierdaagse.”

Meer informatie over doneren: zwem4daagse.mvdwfoundation.nl/team/team-geranie

Nieuws

menu