Geplaagd Roekpad Echten (dat speeltoestellen moest afbreken) ziet eerste nieuwe attractie alweer vernield worden: 'De jeugd moet eens weten hoe veel tijd hier in zit'

Het al zo geplaagde Roekpad in Echten, dat de zelfgemaakte speeltoestellen afgelopen jaar moest afbreken, heeft een nieuwe tik gekregen. De net aangelegde zonnewijzer is door vandalen vernield.

De stenen van de zonnewijzer op het Roekpad in Echten zijn eruit getrokken en weggegooid. Foto: Els de Jong

De stenen van de zonnewijzer op het Roekpad in Echten zijn eruit getrokken en weggegooid. Foto: Els de Jong

„Verdorie!”, dacht Els de Jong toen ze woensdagochtend ging kijken bij de net aangelegde zonnewijzer op het Roekpad. Enkele klinkers die in de grond waren gegraven, waren er door vandalen uitgewipt en in het water gegooid.

„Afgelopen zaterdag hebben we met elf vrijwilligers een eerste poging gedaan het Roekpad weer een boost te geven met een nieuw toestel: een zonnewijzer in de grond”, vertelt De Jong. Bij deze zonnewijzer moeten kinderen op zoek naar de maand van het jaar op de cirkel van de wijzer en dan de handen in de lucht steken om te zien hoe laat het is. „Hartstikke leuk voor de jeugd. Maar nu is het alweer kapot.”

‘Maar’ een paar klinkers

Het gaat ‘maar’ om enkele klinkers die uit de grond zijn gehaald en de wijzer was ook nog niet helemaal klaar. „Maar de mensen die dit soort dingen doen, moeten weten dat een hele groep mensen hier vrijwillig tijd en energie insteekt, voor een ander”, zegt De Jong. „Het lijken maar een paar stenen, maar dit kostte veel denkwerk met het uitmeten en het bouwen.”

De Jong denkt dat jongeren in dit geval de boosdoener zijn geweest. „Laat die zich maar melden, dan kunnen ze ons een ochtendje helpen. Dan ervaren ze ook hoe het is als dat zo maar even wordt vernield.” Of de zonnewijzer wordt gerepareerd of wordt verplaatst, is nog niet duidelijk, zegt De Jong. „Wie weet moeten we het op een andere manier gaan oplossen.”

Nieuwe tik

De materiële schade is verwaarloosbaar, toch is het een nieuwe tik voor de vrijwilligers achter het speelbos in Echten. Zo moest eind vorig jaar, op last van de overheid, de zaag in zelfgemaakte houten speeltoestellen vanwege de veiligheid. Ook werden al eerder houten roeken kapotgemaakt en de tegels van een vissteiger door vandalen in de sloot gesmeten.

In april is voor de zekerheid een deel van het bos uit voorzorg afgesloten, zodat de speeltoestellen die nog in het bos stonden, niet meer werden gebruikt. De rood-witte linten werden meermaals weggehaald, zegt De Jong. „Je houdt mensen kennelijk niet tegen. Het is ook openbaar terrein.”

De stichting achter het Roekpad is een aantal weken geleden een inzamelingsactie begonnen om alle speeltoestellen in het bos weer up-to-date te krijgen. Er is inmiddels 2350 euro opgehaald, iets meer dan vijf procent van het einddoel: 40.000 euro.