Gastvrije melkveehouder geeft rondleidingen Van gras tot glas: 'Het boerenleven is onze passie'

Een echte boerderijwinkel of een stalletje aan de weg, je ziet ze op steeds meer locaties opduiken. Producten van de boer die ter plekke worden verkocht. Heerlijk en eerlijk, en verser kan haast niet. Producten ook die de trots zijn van de boerenbedrijven, waar veelal met hart voor de natuur wordt gewerkt. Voor de zomerserie Lekker bij de boer gingen wij in de regio op zoek naar fijne adresjes. Vandaag de melkveehouderij van Hans en Yvonne Oosterhuis in Wittelte.

Yvonne (49) en Hans (53) Oosterhuis hebben samen met hun drie zonen een melkveehouderij in Wittelte.

Yvonne (49) en Hans (53) Oosterhuis hebben samen met hun drie zonen een melkveehouderij in Wittelte. Foto: Frens Jansen

Hans (53) en Yvonne (49) Oosterhuis hebben samen met hun drie zonen een melkveehouderij in Wittelte. Bezoekers zijn hier welkom bij de melktap, het Rustpunt Wittelte en voor een rondleiding. „Het boerenleven is onze passie en dat willen we graag met anderen delen.”

Gastvrijheid, dat woord typeert Hans en Yvonne ten voeten uit. Voor op het erf heeft Yvonne een rustpunt met een terrasje gemaakt, waar fietsers en wandelaars iets te eten en te drinken kunnen nemen. In het houten gebouwtje daarachter heeft zij een Melktap ingericht. Voor 1 euro kunnen bezoekers hier een fles vullen met verse melk. In het winkeltje zijn ook eieren, aardappelen, vlees en pannenkoekmeel te koop. Voor het rustpunt en de melktap geldt dat klanten zichzelf mogen bedienen. „Ik heb een geldbakje neergezet en mijn bankrekeningnummer staat op een papiertje”, vertelt Yvonne. Ze merkt dat dorstige fietsers en wandelaars heel dankbaar zijn voor het Rustpunt Wittelte en het toilet in de schuur. „Iedereen betaalt netjes.”


Kringlooplandbouw

Die verse melk van het melktap komt van de 180 melkkoeien die in de weilanden van maar liefst 113 hectaren rondom de boerderij grazen. Hans heeft ook nog 50 stuks jongvee. „Het is een klein ras, een driewegkruising van Holstein, Montbéliarde en VikingRed”, legt hij uit. Tegenover de boerderij ligt een stuk kruidenrijk grasland, dat Hans alleen met drijfmest bemest. Hier is het gras langer en voedzamer voor de koeien. Insecten, weidevogels, hazen en reeën zie je er ook veel. De melkveelhouder boert grotendeels biologisch. „Maar niet op papier, want ik wil zelf de regie houden.” Kringlooplandbouw is daarbij zijn uitgangspunt. Dat betekent dat Hans zelf het voedsel voor de koeien verbouwt: gras, mais en bieten. De mest van de dieren gebruikt hij weer om de akkers te bemesten.

De liefde voor het boerenleven kreeg Hans van jongs af aan mee. Zijn ouders hadden eerst in de kern van Wittelte een boerenbedrijf. Na de ruilverkaveling begin jaren ’70, mochten zij een boerderij bouwen aan De Broeken. Nadat Hans eerst bij een loonbedrijf in Nijeveen had gewerkt, besloot hij om de boerderij van zijn ouders over te nemen. Yvonne komt uit Diever. Ze wilde eigenlijk niet met een boer trouwen, maar nadat zij Hans ontmoette, ging ze toch voor de bijl. Na hun trouwen had Yvonne eerst nog een baan als bejaardenverzorgster, maar toen de drie kinderen geboren werden, koos ze er voor om mee te werken in de boerderij. Nu vindt ze het net als Hans heerlijk om boer te zijn. „Het boerenleven is onze passie.”

Van gras tot glas

Die passie wil Yvonne graag delen met andere mensen. Ze geeft daarom regelmatig rondleidingen, die ze Van gras tot glas noemt.

„We willen graag mensen op de dam krijgen en hen het eerlijke verhaal vertellen over hoe het er op een boerenbedrijf aan toe gaat.” Tijdens die rondleidingen laat ze mensen melk proeven en maakt ze met hen een rondje over het erf langs de koeien, de kalfjes en de melkstal. Je mag tijdens zo’n rondleiding ook gerust even een blik werpen in de schuur waar Hans en zijn zoon oude trekkers opknappen. „Sleutelen is onze grote hobby en we doen ook graag mee aan trekkertreks”, zegt Hans. Yvonne’s hobby is vrijwilligerswerk als EHBO’er en clubleider in de kerk.

De toekomst zien Hans en Yvonne positief tegemoet. Hun land grenst aan een Nature 2000-gebied, maar dat beperkt hen niet. „We hebben een vergunning voor 200 koeien en 150 jongvee en kunnen dus nog wat groeien”, zegt Hans. De stikstofreductie nemen zij daarbij heel serieus. Zij gebruiken al twee jaar FarMin-g, dat Andries Huisman uit Gorredijk heeft ontwikkeld. „Dit een natuurlijk gewonnen Magnesiumchloride, die die de boer kan toevoegen aan drijfmest. Deze vloeibare stof bindt het stikstof, waardoor de mest minder zuur wordt, minder stinkt en het Nature 2000-gebied minder belast”, legt Hans uit.

Met de opvolging zit het ook wel snor. De zonen Jan Mark (22), Leander (21) en Daniel (18) hebben alle drie interesse voor het boerenbedrijf. „Zij maken nu al deel uit van de maatschap en beslissen volop mee. We zijn een echt familiebedrijf! Welkom op de boerderij”, nodigt Yvonne uit.


Facebook: Verse Melktap Wittelte