Mart Kruithof schuift de aerodynamische hoezen om de schaatsen van Antoinette de Jong.

Fysiotherapeut Mart Kruithof uit Ruinen zit midden in schaatsbubbel in Thialf: 'Als begeleiders hebben we niet eens zo heel veel vrije tijd'

Mart Kruithof schuift de aerodynamische hoezen om de schaatsen van Antoinette de Jong. Foto: Orange Pictures / Douwe Bijlsma

Het zijn niet alleen de schaatsers die al wekenlang in een Friese bubbel zitten, maar ook de begeleiders leven als een monnik in een van de drie hotels van Van der Valk. Onder hen Mart Kruithof uit Ruinen, die als fysiotherapeut van de Jumbo Visma-schaatsploeg dag in, dag uit klaarstaat voor de nationale schaatstoppers.

Het afgelopen weekend was het enige zónder wedstrijden in de Heerenveense schaatstempel Thialf; in de periode daarvoor vonden twee weekenden World Cups plaats en de Europese kampioenschappen allround en sprint. Mart Kruithof was erbij, in een rol die zijn vader Willem vele jaren daarvoor vervulde en straks ook weer gaat vervullen. „We doen binnen Prima Life veel samen en vormen met Erwin Eulen het managementteam. Willem is nu ook druk met onze nieuwe vestigingen in Nijeveen en Zuidwolde”, verwijst Mart naar hun eigenlijke baan bij Prima Life. Deze twee vestigingen beleefden vorige week hun opening.

Tot en met zondag verblijft de inwoner van Ruinen in het hotel in Wolvega, waar de gehele oranje ploeg is gehuisvest. Hij heeft er dan vier weken op zitten, alleen in het eerste weekend was Mart nog gewoon thuis. Andere ‘landen’ zijn ondergebracht in hotels in Sneek en Oranjewoud.

Gedwongen bubbel

Mart heeft niet zo veel problemen met de gedwongen bubbel. „Ik ben veel op mijn kamer, want je mag niet zomaar ergens heen. Als je het hotel uit gaat, moet je eerst een handtekening zetten, net als wanneer je weer terugkomt. Voor de schaatsbaan heb ik een speciale accreditatie, in de hal geldt ook een bubbel”, verduidelijkt Mart.

Even een ommetje maken is er nog wel bij, dat is volgens hem een stuk eigen verantwoordelijkheid. „Maar ik zit veel op de hometrainer en in Thialf in het krachthonk, daar kunnen wij als begeleiders ook trainen.”

In al die weken is er geen enkel geval van corona geweest, de bubbel werkt wat dat betreft prima. „We moeten iedere dag een vragenlijst invullen, houden de temperatuur bij en mogen bij de kleinste symptomen de baan niet op. Er wordt veel getest, sowieso voor iedere wedstrijd en daarna ook weer. Als team willen we dat ook goed bijhouden”, vertelt Mart.

Geen moment verveling

De schaatsers trainen ook op de fiets, dan gaat er altijd een auto met begeleiders achteraan. „Maar eigenlijk hebben wij als begeleiders niet eens zo heel veel vrije tijd. De World Cups waren kort op elkaar en er wordt veel getraind. Dan ben je als fysiotherapeut veel aan het behandelen. Je gaat mee naar de ijstraining en bent dan zo een halve dag op de baan. Ik heb me echt nog geen moment verveeld.” Hij vertelt op zijn kamer tevens aan het werk te zijn voor de praktijk van Prima Life.

Mart Kruithof behandelt alleen de eigen schaatsers, die van Team Jumbo Visma dus. Dat zijn er al dertien, dus meer dan genoeg werk aan de winkel. De begeleidingsploeg bestaat uit hoofdcoach Jac Orie, Ben Jongejan, Alex Velzeboer en de fysiotherapeuten Mart Kruithof en Erik Lepelaar. „Het is te doen met z’n tweeën, daarbij komen de schaatsers ook niet alle dagen langs. We moeten vooral ná de wedstrijden aan de bak en bij iedere afstand is minimaal één fysiotherapeut aanwezig. Daarbij moeten wij er ook voor zorgen dat de schaatsers op tijd op de baan staan, dus in het geval van de World Cup moesten we op vrijdag de startlijsten al bestuderen en aan de hand daarvan een heel schema opstellen. Dat gaat van hoe laat opstaan en eten tot het inschaatsen en behandelen.”

Goed voor de aerodynamica

De contacten met de schaatsers gaan verder dan alleen de begeleiding. „We gaan vriendschappelijk met elkaar om, daarbij is mijn leeftijd ook wel fijn. Zo houdt Carlijn Achtereekte van spelletjes en dan doe ik gewoon mee. We praten heel open met elkaar, alleen blijft het wel gewoon werk. Zij moeten presteren en ik ook.”

Verder loopt drievoudig olympisch kampioen Yvonne van Gennip nog rond de nationale schaatsploeg, om van alles te regelen. „We zijn ook aan het experimenteren met speciale hoezen die over de schaatsen heen gaan, goed voor de aerodynamica. Dat project doen we in samenwerking met Red Bull en is uiteraard bedoeld om nog wat sneller te kunnen. Het is nieuw, we hebben het getest, maar het is nog moeilijk om aan te geven of het heeft geholpen”, legt Mart uit.

Zo knap

Ja, en dan de sfeer in Thialf, dat wereldwijd bekend staat om de kolkende mensenmassa’s die de schaatsers, ongeacht nationaliteit, vurig aanmoedigen, „Tja, de sfeer is best goed, maar je mist dat publiek wel. Daarom vind ik het zo knap dat Patrick Roest op de 5000 meter zo’n geweldig wereldrecord voor laaglandbanen reed tijdens de World Cup. Dat is echt knap hoor, zeker in een lege hal.”

Na de WK afstanden wordt ook Mart Kruihof verlost uit de bubbel. „Het is leuk om mijn vriendin weer te zien, beter dan alleen maar facetimen. Het seizoen is dan ook voorbij, maar dat betekent niet direct rust. Sommige schaatsers trainen nog even door en dan ben ik er wel bij, maar dat zien we na het weekend wel weer. Ik ga sowieso weer vol aan de bak in onze praktijk.”