Even weg uit de narigheid op de camping in Zwinderen: Stichting KenNet verzorgt gratis weekje op de camping voor minimagezinnen

Richard en Yvonne Schenk verblijven met hun kinderen Wesley en Daisy op de camping in Zwinderen. Foto: André Weima Fotografie

Een vakantie zat er dit jaar niet in, dachten ze. Richard (39) en Yvonne (42) uit Den Haag moeten elk dubbeltje omdraaien om rond te komen met hun drie kinderen. En nu zit het stel voor hun tijdelijke caravan op Camping Zwinderen en plonsen de jongste twee kinderen Wesley en Daisy (16 en 9 jaar) in het naastgelegen Bosbad. Ze genieten van een gratis vakantie.

Gezinnen waarvoor een vakantie vanwege hun financiële situatie niet is weggelegd laten genieten van een zorgeloze week op de camping met gratis toegang tot het zwembad; daarvoor hebben Ina Euving en Renée Loth uit Zwinderen en Henk Diedering uit Gees de stichting KenNet opgericht.

„In Friesland bedoelen ze met ‘ken net’ dat iets niet kan, Groningers bedoelen ermee dat het juist net wél kan en hier in Drenthe wordt het nog wel eens als vraag gesteld: ‘Kan het’ of ‘Ken het?’ Oftewel: kan het wel?” Je kunt vele kanten op met de naam van de stichting, wil secretaris Ina Euving maar aangeven. „Voor onze doelgroep spant het er vaak om: kan een vakantie net wel of net niet? Daarom is deze naam wel toepasselijk.”

Mensen helpen

Ondanks dat de stichting pas net een feit is, organiseert het drietal de gratis vakanties al voor het derde jaar op rij. Er staat een caravan met voortent op een seizoensplek op de camping, waar in de vakantieperiode elke week een nieuw gezin gebruik van maakt.

Euving: „Onze insteek is dat we mensen willen helpen. Vaak zie je dat hulpprojecten wat verder weg zijn, zoals acties voor Giro 555 of nu 777 voor Limburg. Dat zijn belangrijke en aansprekende projecten, maar mensen hier hebben er niet zoveel binding mee. Wij willen mensen met narigheid uit onze eigen omgeving helpen.”

Uitzondering op de regel

De stichting KenNet heeft contact met onder meer voedselbanken, het Leger des Heils en schuldhulpinstanties. Die benaderen hun cliënten met het aanbod een weekje naar Zwinderen te komen. „De eerste jaren benaderden we vooral instanties in de gemeenten Coevorden en Emmen en dit seizoen richten we ons wat meer op Hoogeveen.”

Richard en Yvonne vormen met hun kinderen een uitzondering op de regel. Euving: „Eigenlijk is het wel grappig. Ik googelde op ‘schuldhulp’ en ‘Hoogeveen’ en kwam zo bij een particuliere hulpverlener in die sector terecht die heb ik gemaild. Hij bleek alleen niet in Hoogeveen te zitten; Hoogeveen is zijn naam en zijn bureau zit in Den Haag.” Hij mailde terug dat hij wél een gezin had dat volgens hem in aanmerking kwam. „Uiteindelijk doen wij dit voor mensen die dit kunnen gebruiken en dat geldt voor dit gezin zeker”, vertelt Euving.

‘In een tent kan niet meer’

Door misgelopen relaties en problemen met hun voormalige koopwoningen, raakten Richard en Yvonne in de schulden. Ze staan onder bewind en hebben per week maar een klein bedrag te besteden. Doordat Richard een nierziekte heeft gekregen – hij moet ’s nachts dyaliseren – zat een normale vakantie er helemaal niet meer in. „Toen we hoorden dat we hier naartoe konden, waren we helemaal blij”, zegt Yvonne.

„Heel toevallig zijn we in het verleden ook eens een weekje op deze camping geweest. Toen konden we een lowbudget-tent huren, maar vanwege Richards ziekte, kan dat nu niet meer”, vervolgt ze. In de caravan met voortent en aparte slaaptent voor de kinderen redden de vier zich prima. ,,Toen we aankwamen stond er een heel brood- en een fruitpakket voor ons klaar; geweldig! We vermaken ons prima hier.”

Meer steun is welkom

Elke vrijdag komt er een nieuw gezin. Op de wisseldag zorgt de stichting ervoor dat de caravan wordt schoongemaakt. Euving: „De caravan is compleet ingericht en de bedden zijn opgemaakt als de nieuwe gasten hier komen. Het verwenpakket met brood, fruit en eieren wordt mogelijk gemaakt door lokale ondernemers en verder wordt dit project bekostigd door giften van particulieren en kerken.”

In totaal hebben inmiddels 32 gezinnen gebruikgemaakt van de vakantiemogelijkheid in Zwinderen. De grootste kostenpost voor KenNet is de huur van de seizoensplek op de camping, vertelt Euving. Maar ook de caravan moet een keer vervangen worden. Daarom hoopt ze dat er meer mensen zijn die de stichting willen steunen. ,,De groep moet eigenlijk net wat groter zijn om hiermee door te kunnen gaan.”

„Gasten waarderen het echt, merken we. Soms krijgen we een kaartje of bloemetje. Het betekent veel voor ze. Ze kunnen even weg uit de narigheid. Even een weekje wat anders.”

Voor meer informatie over de stichting KenNet en voor het leveren van een (financiële) bijdrage, mail naar kennet-vakantie@outlook.com

Nieuws

menu