Een brand die heel Beilen in de as legt en honderden doden in Hollandscheveld binnen een paar weken tijd. Het thema van het Festival van de Drentse Geschiedenis is 'Wat een ramp'

Een ongeluk met een melkauto. Foto: Sake Elzinga / Collectie Drents Archief

Een brand in Beilen die in 1820 bijna het hele dorp in de as legt en de paupers die vanaf 1818 nieuw leven proberen op te bouwen in de vrije koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Het komt allemaal aan de orde tijdens het Festival van de Drentse Geschiedenis in oktober.

Het thema van het evenement van het Drents Archief is ‘Wat een ramp!’. Allerlei persoonlijke rampen en catastrofes die de samenleving ontwrichten komen aan de orde. Denk aan de proefboring naar gas bij ‘t Haantje met fatale een afloop tot de Spaanse griep die in 1918 rond Hollandscheveld zo’n 150 dodelijke slachtoffers eist in slechts een paar weken tijd.

Wandelingen, lezingen en tentoonstellingen

Er zijn wandelingen, lezingen, verschillende kinderactiviteiten, een fototentoonstelling, een documentaire en een bustour.

In Beilen wordt op 8 en 15 oktober een rondwandeling georganiseerd door de Historische Vereniging Gemeente Beilen. In 1820 slaat in de smederij van Remmelt Kuik in de Brinkstraat in Beilen het noodlot toe. Bij het smeden van ijzer slaan de vonken over op het hooi dat verderop ligt opgeslagen. Er breekt een vreselijke brand uit die verstrekkende gevolgen zal hebben voor het hele dorp. Na het bekijken van een speciale expositie over het Rampjaar 1820 wandelen de deelnemers onder leiding van een gids langs punten van belang in die tijd.

Een kleine honderd jaar na de grote brand in Beilen, in de herfst van 1918, grijpt de Spaanse griep om zich heen. Drenthe wordt zwaar getroffen, met name de gebieden waar de woonomstandigheden slecht zijn. Op 14 oktober vertelt Albert Metselaar als Hendrik Fidom op de begraafplaats van Hollandscheveld hoe de griep er de laatste drie maanden van dat jaar toesloeg en welke impact dit had op de bewoners.

Ook is van Sake Elzinga een expositie van grote en kleine rampen te zien en de documentaire Blow Out over de mislukte gasboring bij ’t Haantje. Op dinsdag 11 oktober is er een tour naar Vrije Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid.

Hier is het volledige programma te vinden. Op 1 oktober staat in Dagblad van het Noorden een grote geschiedenisquiz.

Nieuws

menu