Jessica Villerius over haar documentaire Kinderen van Ruinerwold: 'Natuurlijk is er altijd twijfel onderweg'

Jessica Villerius en de boerderij in Ruinerwold.

Vanaf woensdagavond is vier weken lang een documentaire te zien van Jessica Villerius over de kinderen van Ruinerwold-vader Gerrit Jan Van D.. Alleen Israel, Edino, Mar Jan en Shin, de oudste vier, hebben meegewerkt.

De negen kinderen zijn nu tussen de 19 en 31 jaar oud. In een interview met de Volkskrant zegt documentairemaakster Villerius dat aanvankelijk ook de jongste vijf zouden meewerken aan de docu. Na de eerste draaidag in een sportschool besloten ze daar toch vanaf te zien.

Van de zes kinderen, die in de boerderij in Ruinerwold zaten, is alleen Israel in de serie te zien. Hij kwam in de media onder de naam Jan Zon, de destijds 25-jarige man die oktober 2019 alarm sloeg over hun verborgen leven op de boerderij.


Vanwege de overstelpende media-aandacht voor de kinderen komen bij politie en hulpverleners allerlei opties op tafel: een mediatraining, een interview met een krant, een documentaire. De kinderen kiezen voor het laatste. „Een van de agenten kende mij, belde me en bracht me in contact met de hulpverleners”, zegt Villerius. Het leek de politie een goede oplossing om van de media-aandacht af te komen. De documentaire is, zo vertelt zij in het interview, geen journalistieke productie. „Voor mij was de vraag: wat is er volgens de kinderen gebeurd in dit gezin? Het is hun verhaal.”

Twijfel over de titel van de serie

Villerius heeft getwijfeld over de titel van de serie ‘Kinderen van Ruinerwold’. Want slechts een van de vier kinderen, die zij heeft gefilmd, heeft in afzondering in de boerderij gewoond. „Maar de oudste kinderen hebben niet minder recht van spreken omdat zij alle horror in een andere woonplaats hebben doorstaan. De zender wilde natuurlijk heel graag ‘Ruinerwold’ in de titel. Daar is lang over gesteggeld. Ik snap waarom het moet, maar ben er niet dol op.”

De jongste vijf kinderen, die sinds 2010 met hun vader en broer Israel in Ruinerwold woonden, staan nog steeds vierkant achter Van D. Nadat de rechtbank besloot dat de Ruinerwold-vader vanwege zijn hersenletsel niet kan worden vervolgd (en er dus nooit een oordeel komt of hij schuldig is of niet) kwamen zij meteen met een verklaring naar buiten. Zij vinden dat hun vader onterecht vast heeft gezeten en hebben hem opgevangen na zijn vrijlating begin deze maand. De vijf wonen nu weer met hem samen, ergens in Nederland.

Hun drie oudere broers en zus betreuren het juist dat het niet tot een inhoudelijke behandeling van de strafzaak is gekomen. Zij maken zich zorgen over de kwalijke invloed die hun vader volgens hen nog steeds heeft.

Om de wankele verhouding tussen de oudere en jongere kinderen niet verder op de proef te stellen, koos Villerius er naar eigen zeggen bewust voor om zo min mogelijk fragmenten uit te zenden waarin expliciet over de jongere broers en zusjes wordt gepraat. „Ik wil de jongere kinderen niet als leugenaar wegzetten’, zegt ze in het Volkskrant-interview. „Ik voel me verantwoordelijk voor alle negen.’’

Goed nagedacht

Dinsdagavond zei de documentairemaakster in de talkshow De Vooravond dat de vier oudste kinderen goed hebben nagedacht over hun deelname aan de documentaireserie. „Natuurlijk is er altijd twijfel onderweg, en die storm van aandacht bleef ook maar gaan”, vertelt Villerius. „Uiteindelijk zetten ze door. Deze situatie is ontstaan omdat het zo schimmig was en onder de radar bleef. Omdat er niet over gesproken mocht worden. Dat willen de kinderen doorbreken.”

De vier kinderen die het verhaal doen, doen dat niet ‘ontzettend graag’, gaf Villerius aan. „Ze zeggen: ‘Ons helpt het niet meer, anderen wellicht wel’.” Daarmee bedoelen ze gezinnen met kinderen waar mogelijk een vergelijkbare situatie van huiselijk geweld en onderdrukking is. „Ze willen dat het uit de schimmigheid komt en het bespreekbaar wordt.”

Nieuws

menu