Documentaire van Jongsma + O’Neill te zien bij tentoonstelling Kamp Westerbork. Eline Jongsma reconstrueert verhaal over haar overgrootvader die NSB-burgemeester was

Eline Jongsma en Kel O’Neill. Foto: Eigen foto

De documentaireserie His Name is My Name is vanaf 8 juli te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen. De vertoning maakt deel uit van de tentoonstelling De Herinnering aan Kamp Westerbork.

De serie gaat over de persoonlijke reis van filmmaker Eline Jongsma. Zij kwam er jaren later achter dat haar overgrootvader een NSB burgemeester was die bekend stond om zijn voorliefde voor geweld.

‘Gekke Gerrit’

Deze verborgen voorouder, die destijds bekend stond als ‘Gekke Gerrit’, werd na de oorlog uit de familiegeschiedenis weggeschreven. Maar geheimen kunnen niet voor altijd verborgen blijven, en zodra Jongsma achter het bestaan van Gerrit kwam, raakte ze geobsedeerd door het reconstrueren van zijn verhaal. Zelfs toen het er op wees dat hij misschien niet de enige dader was die zich in haar stamboom zat.

Jongsma maakt al een tijd films samen met Kel O’Neill uit Amerika, tevens haar echtgenoot. Het duo werd genomineerd voor een Emmy-award en maakte onder andere Empire: IDFA, The Ark: Tribeca Film Festival, What Goes Up Must Come Down: NYFF.

De serie is in Kamp Westerbork te zien, maar ook via Instagram @hisnamemyname.

Tien afleveringen

His Name is My Name ontvouwt zich in tien afleveringen van elk drie minuten waarin onderzocht wordt hoe de misdaden van daders uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds weerklinken in de huidige samenleving en de ogenschijnlijk stevige fundamenten van onze familiegeschiedenissen aan het wankelen brengen.

Nieuws

menu