De koeien van Vleesveebedrijf Ter Schure hebben een goed leven. Mals vlees van een boer die van zijn koeien houdt

Een echte boerderijwinkel of een stalletje aan de weg, je ziet ze op steeds meer locaties opduiken. Producten van de boer die ter plekke worden verkocht. Heerlijk en eerlijk, en verser kan haast niet. Producten ook die de trots zijn van de boerenbedrijven, waar veelal met hart voor de natuur wordt gewerkt. Voor de zomerserie Lekker bij de boer gingen wij in de regio op zoek naar fijne adresjes. Vandaag Vleesveebedrijf Ter Schure.

Harmen en Marianne ter Schure met hun kinderen Sigrid en Herwin bij hun Blonde d'Aquitaine koeien.

Harmen en Marianne ter Schure met hun kinderen Sigrid en Herwin bij hun Blonde d'Aquitaine koeien. Foto: René Wiegmink

De Blonde d’Aquitaine koeien van Vleesveebedrijf Ter Schure in Basse hebben een goed leven. In de zomer lopen de dieren in de wei en de kalfjes blijven bij hun moeder. Eigenaren Harmen (42) en Marianne (43) ter Schure verkopen het malse vlees van de volwassen dieren ook vanaf hun eigen boerderij aan de Basserweg. „Zorgvuldig uitgezocht kwaliteitsvee en dat proef je!”

Op een druilige juniavond rijden Harmen en Marianne nog even met hun dochter Sigrid (8) en zoon Herwin (5) naar de wei waarin op dat moment elf koeien en tien kalfjes lopen. Later komen er nog meer bij, aldus Harmen. Die wei ligt pal tegenover zijn ouderlijk huis. „Mijn vader was veehandelaar en van kleins af aan kwam ik al in aanraking met koeien”, vertelt hij. Na een technische opleiding besluit hij ook zelf in het vee verder te gaan. Samen met Marianne koopt hij in 2011 de boerderij aan de Basserweg 4. Zij groeit op in Spanga, waar haar ouders een melkveebedrijf runnen. Naast het werk op de boerderij, heeft ze ook nog een baan van drie dagen als assistent accountant. Als we de wei inlopen, komen de Blonde d’Aquitaine koeien voorzichtig, maar wel nieuwsgierig dichterbij. „Dit Franse ras staat bekend als onstuimig, maar onze koeien zijn dat helemaal niet”, demonstreert Harmen als hij een koe een paar brokjes uit zijn hand laat eten. „De boer die wilde koeien heeft, is vaak ook een wilde boer”, zegt hij lachend.

Stier

Voor de stier die tussen de koeien loopt is Harmen wel op zijn hoede. Hij herinnert zich nog goed dat hij als kleuter een keer meemaakte dat zo’n beest vlak voor zijn neus opdook. De stier blijft tot september in de wei om de koeien te dekken. Als hij zijn werk goed heeft gedaan, krijgen de koeien vanaf maart volgend jaar hun kalfjes. Alleen volwassen koeien tussen de twee en vier jaar oud laat Harmen slachten bij Tiemo Huisman in Eesveen. Voor hem en zijn vader is het altijd een sport om van tevoren te raden hoe zwaar de koe is.

De meest rustige koeien gebruikt Harmen om mee verder te fokken. In de winter staan zij in de grote stal achter de boerderij. Daar krijgen ze zelf verbouwde maïs en kuilvoer. „Medicijnen hoeven we bijna niet te geven, maar aan een ziek dier geven we wel de juiste zorg.” Volgens de veearts zou je het vlees wel biologisch kunnen noemen, hoewel Harmen dat niet zwart op wit heeft staan. Volgens zijn klanten smaakt het mals en is het niet vet. „Goede vleesraskoeien met goed voer en de juiste zorg, dat zorgt voor lekker vlees en dat proef je”, zegt Marianne.

Basserschijf

Harmen en Marianne verkopen het vlees al jaren aan de groothandel, maar ook aan particulieren. Harmens vader verkoopt al jaren de zogenaamde ‘huisslachting’. Marianne laat in het schuurtje bij hun eigen boerderij de grote vrieskist zien, van waaruit zij sinds vorig jaar het vlees verkoopt. Van biefstuk tot riblap en van hamburger tot entrecote, alles kan zij leveren. Wie wil kan een pakket van 12 kilo of zelfs 1/8 koe bestellen. De Basserschijf is haar specialiteit. „Dat is een gepaneerde en speciaal gekruide hamburger”, legt Marianne uit.

(tekst loopt door onder de foto)

Zwarte schapen

Vlak voordat de kinderen naar bed gaan willen ze nog even hun pony Lela laten zien. De Australische Working Kelpie loopt vrolijk kwispelstaartend mee. Sigrid vertelt dat ze nog niet weet wat ze later wil worden. Voor Herwin is dat al een uitgemaakte zaak: „Ik word ook boer”, zegt hij met overtuiging. Achter het ponyweitje grazen nog zo’n 26 zwarte schapen die Harmen van een boer heeft overgenomen.

(tekst loopt door onder de foto)

Afgelopen voorjaar heeft hij ze laten lammeren. Naast de boerderij bezitten en huren Harmen en Marianne nog ruim 30 hectare land in de omgeving. Daar grazen nog meer Blonde d’Aquitaine koeien en enkele Belgische Blauwen. Het is goed boeren in Basse, waar het landschap licht glooiend en geen weg kaarsrecht is. Door het lange gras zigzaggen hazen en soms tref je er een reetje aan. Tijd om daar lang over te mijmeren hebben Harmen en Marianne niet. De kinderen moeten naar bed en zij zelf ook gauw daarna. Morgen begint de dag weer vroeg!


www.vleesveebedrijfterschure.nl