Boschzicht in Echten.

Boschzicht in Echten gooit terras open, politie grijpt na paar uur in: 'Ik wilde na een jaar klooien niet langer wachten en heb daarom de stoute schoenen aangetrokken'

Boschzicht in Echten. Foto: NDC Mediagroep

Hotel Restaurant Café Boschzicht in Echten heeft zondag ondanks het landelijke verbod toch het terras geopend. Dat trok zo’n 150 tot 200 bezoekers. Rond 17.30 uur greep de politie in, na twee meldingen te hebben ontvangen. Eigenaar Arjan Vosseberg kwam er vanaf met een waarschuwing.

Toen vorige week duidelijk werd dat het zondag mooi weer zou worden, stond voor Vosseberg al vast dat hij het terras zou openen. ,,Het is zo uitzichtloos. Het duurt allemaal te lang. Ik wilde na een jaar klooien niet langer wachten en heb daarom de stoute schoenen aangetrokken. Wij zijn sowieso al open voor afhaal. Die drankjes en gerechten mag je vervolgens aan de andere kant van de weg wel nuttigen, maar niet op ons terras. Dat vind ik krom. Je ziet datzelfde in de Hoofdstaat, waar mensen allemaal op de muurtjes gaan zitten.”

‘Op het terras regels prima te handhaven, dat lukt niet in het bos’

Vosseberg zegt het gevaar op zijn terras niet te zien. ,,De tafels staan verder uit elkaar, aan elke tafel mogen maar drie personen zitten.” En indien nodig, grijpt hij in, zo bleek ook zondagmiddag toen een grote groep jongeren uit het dorp aan één tafel ging zitten. ,,Ik heb hen daarop aangesproken. Op het terras kun je de regels prima handhaven. Dat lukt niet in het bos”, verwijst hij tussen neus en lippen door naar de drukte op veel plekken in de natuur.

In eerste instantie was er geen bediening aanwezig, maar toen het te druk dreigde te worden bij de afhaalkraam die Vosseberg heeft staan, koos de ondernemer er toch voor om zijn personeel weer in te zetten voor bediening. ,,Dat is veel veiliger.”

‘Pretbedervers’

Het terras was open vanaf 11.30 uur. Vosseberg kon rekenen op heel wat positieve reacties van zijn gasten. Er klonk waardering voor zijn lef. Om 17.30 uur moest het terras echter weer worden gesloten toen de politie zich liet zien. ,,De agenten waren heel redelijk. Zij snapten mij ook wel.” Op Facebook schreef Vosseberg: ,,De politie kwam na twee meldingen van pretbedervers.., maar deze dag pakken ze mij niet meer af!” Of hij ook de komende dagen, de weersvoorspellingen blijven immers goed, de regels aan zijn laars gaat lappen, weet hij nog niet.

Vosseberg, die de zaak in 2018 heeft overgenomen van zijn ouders, daarna de boerderij van de buren erbij heeft kunnen kopen en zelf nu al langer dan gepland in een woonunit woont omdat de bouw van zijn eigen huis is uitgesteld, zegt het niet veel langer vol te houden. ,,Je draait week op week verlies, terwijl ik wel 30 medewerkers in dienst heb. Gelukkig heb ik een gezond bedrijf, maar dit hakt er wel keihard in.”

Positief

Het bericht dat Vosseberg op Facebook postte, leidde tot enorm veel reacties. Het merendeel reageerde positief. Zo schreef Fockelien Hilferink: ,,Jullie hadden het TOP aangepakt, als je vanmiddag de rij van Toscane zag dan was dat een stuk ‘gevaarlijker’.” Slechts een enkeling reageerde afkeurend: ,,Nou erg netjes tegenover jullie collega’s.”