Boeren en tuinders zien omzet in boerderijwinkels voor kerst weer stijgen: 'Liever verse en lokale producten op tafel'

De Kalverstraat in Hoogeveen.

De Kalverstraat in Hoogeveen. Foto: Foto Lekker bij de Boer

De boerderijwinkels worden ook dit jaar weer volop bezocht in aanloop naar kerst. Veel boeren en tuinders merken dat de drukte, net zoals vorig jaar, hoger ligt dan voor de coronapandemie. Sinds de epidemie vieren mensen kerst veelal thuis en daarvoor wil de Nederlander graag een goed stuk vlees of lokale groenten voor aanschaffen. Streekproducten, lokale boerenwijn en kerstpakketten worden massaal verkocht. LTO Noord is hier erg blij mee.

„Tijdens corona zat veel dicht en gingen veel mensen naar de boer en tuinder. Die trend zet zich nu gelukkig voort. We zijn blij dat er veel aandacht is voor lokale producten. Blijkbaar vinden mensen het belangrijk om te weten waar hun eten vandaan komt. Daarbij zijn wij als boeren en tuinders ook verheugd dat wij zo bij kunnen dragen aan een mooie kerstperiode voor mensen. Een stukje positiviteit in deze dagen, ook voor ons boeren en tuinders, vinden wij harstikke mooi”, vertelt Karolien Hupkes, bestuurder bij LTO Noord.

Bijna 4000 boerenbedrijven verkopen inmiddels producten bij hun eigen bedrijf. Samen zijn zij goed voor een omzet van 380 miljoen euro per jaar. Tien jaar geleden was dit nog minder dan 200 miljoen euro. Tijdens de kerstperiode worden deze boerderijen goed bezocht. Op de website van Lekkerder Bij De Boer is een interactieve kaart te zien met locaties waar deze producten rechtstreeks worden verkocht. Daarnaast zijn er ook tal van lokale winkels die samenwerken met boeren en tuinders in hun streek.