Bodemas van Attero verwerkt tot bruikbare bouwstof

Attero. Eigen foto

Wijster - De afvalenergiecentrales van Attero in Moerdijk en Wijster produceren jaarlijks rond 450.000 ton bodemassen. Binnenkort besteedt Attero het reinigen en opwerken daarvan uit aan ACCN (Ash Cleaning Company Netherlands).

Dit is de joint venture tussen Boskalis en Inashco. Het contract heeft een looptijd van 10 jaar. De bodemas wordt omgezet in een bruikbare bouwstof. 

Voor de verwerking van deze assen bouwt ACCN een geavanceerde installatie in Nauerna in het Amsterdamse havengebied. Deze wordt in de loop van 2017 opgestart.

Circulair

Het contract betekent dat vanaf de opstart van de installatie de bodemas van Attero vrijwel volledig hergebruikt wordt als grondstof en zo bijdraagt aan de circulaire economie. De minerale fractie, bestaande uit zand en granulaat, is een vrij toepasbare bouwstof in civiele werken. De waardevolle en schaarse metalen worden grondstof op de wereldmarkt.

Green Deal Bodemassen

Deze afspraak tussen de overheid en de afvalbranche verplicht afvalenergiecentrales dat ze vanaf 1 januari 2020 de kwaliteit van de bodemas zodanig moeten hebben verbeterd, dat bodemas als vrij toepasbare bouwstof kan worden gebruikt. Voor de periode van 2017 tot 2020 moet dat minimaal 50 procent zijn.

Om dit resultaat te bereiken is opwerking van bodemas niet mogelijk zonder wassen. Attero heeft na zorgvuldige marktanalyse gekozen voor het aanbod van Inashco en Boskalis.

Ontzorging

Attero kiest voor het ontzorgingsmodel. Boskalis beschikt als Nederlands grootste leverancier van secundaire bouwstoffen in de wegenbouw over vele afzetkanalen. De kracht van Inashco is het terugwinnen, verwaarden en afzetten van de metalen. Zo bieden beide partijen een integrale oplossing voor Attero.