Blokkade van boeren op A37 tussen Emmen en Hoogeveen; nieuwe actie richting Duitse grens. Confrontatie tussen politie en jongeren

Boeren verzamelen zich bij afslag Nieuw-Amsterdam van de A37. Foto: Noordernieuws

Tientallen boeren hebben woensdagavond tijdens een protestactie de A37 ter hoogte van knooppunt Holsloot geblokkeerd. Tussen afslag Veenoord en het knooppunt was de snelweg ruim een uur in beide richtingen afgesloten. Later op de avond reed een groep over de A37 richting de Duitse grens.

Voor de protestactie verzamelde een groep boeren zich ‘s middags rond een uur of vijf aan de Dikkewijk bij de afslag Nieuw-Amsterdam van de A37.

Toen de blokkade bij Holsloot een uur later in volle gang was, namen de Mobiele Eenheid en de politie polshoogte. Daarop gingen agenten in gesprek met de actievoerders, die vervolgens op eigen initiatief vertrokken. De politie heeft verder niet ingegrepen.

Verkeer komt snel weer op gang

Even voor half acht was de blokkade voorbij. De politie deelde diverse bekeuringen uit aan bestuurders, onder meer voor keren op de weg.

De snelweg ging in beide richtingen enige tijd helemaal dicht tussen het dorp Veenoord en het knooppunt. Achter de blokkades ontstonden files, maar die waren volgens de ANWB niet heel erg lang. Toen de demonstranten weer doorreden kwam het verkeer snel weer op gang.

Confrontatie bij oprit Nieuw-Amsterdam

Later op de avond verzamelden boeren zich opnieuw bij de afslag Nieuw-Amsterdam / Emmen-Zuid. De Mobiele Eenheid kwam rond acht uur met extra busjes ter plaatse, terwijl de politie een trekker en een personenauto in beslag nam.

Op de oprit richting knooppunt Holsloot kwam het tot een confrontatie tussen ongeveer 30 jongeren en tien agenten met wapenstok.

Rond negen uur reed een groep wederom de A37 op, ditmaal in de richting van Zwartemeer en de Duitse grens.

Acties in het Noorden

De afgelopen dagen voerden de boeren met hun tractoren, maar ook andere actievoerders met personenauto’s en vrachtwagens actie op diverse locaties in Drenthe, Groningen en Friesland om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Nieuws

menu