Blijdschap bij vrijwilligers Meule van Wassens in Zuidwolde om bezoek van Prinses Beatrix

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de Vereniging Hollandsche Molens en is in die hoedanigheid aanwezig bij de officiële opening van de Meule van Wassens op 4 september in Zuidwolde. Het leidde tot grote vreugde bij alle vrijwilligers, inclusief voorzitter Henk Tissing.

De Meule van Wassens alvast in oranje stemming. En dan moet prinses Beatrix nog komen.

De Meule van Wassens alvast in oranje stemming. En dan moet prinses Beatrix nog komen. Foto: Henk Sieders

Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen dat prinses Beatrix naar Zuidwolde komt?

„Met hulp van de Vereniging Hollandsche Molens. Die heeft het hele restauratieproject begeleid en daar hebben we dus veel contact mee. We hadden het over de opening, waarna vanuit de vereniging de suggestie kwam om de beschermvrouwe te vragen. Dat leek ons een goed plan. We hebben een verzoek ingediend, compleet met onderbouwing en dan is het afwachten. De prinses kiest zelf twee molens per jaar die ze bezoekt, ze koos tot onze vreugde ook voor ons.”

Hoe reageerden jullie op het nieuws?

„We zijn natuurlijk superblij. Het speelt natuurlijk al wat langer, maar door corona werd de opening al twee keer uitgesteld. Nu gaat het dan eindelijk gebeuren, iedereen ziet het als een bekroning van het vele werk. Erkenning ook en dat is mooi voor de vrijwilligers, maar zeker ook voor de donateurs en de buurtbewoners. Iedereen is heel betrokken bij de molen.”

Wat komt er allemaal kijken bij zo’n bezoek?

„Nadat wij wisten dat het koninklijk bezoek doorging, bleef het een tijdje stil. Tot er drie weken geleden een delegatie van het Koninklijk Huis op bezoek kwam en samen met Rijksvoorlichtingsdienst, gemeente, provincie en politie alles doornam. Ook de hele omgeving is aan een schouw onderworpen, het is niet zomaar iets.”

En dat allemaal voor een kort bezoekje?

„Prinses Beatrix blijft een uur. Eerst is er een besloten bijeenkomst in het naastgelegen kerkje, waar ook een film van buurvrouw Dienke Dorland wordt vertoond. Zij heeft het hele restauratieproces in acht minuten samengevat. De film gaat dan in première. Daarna is de opening en praat de prinses met vrijwilligers en molenaars. Er is ook een rondwandeling over de speciale fair gepland.”


Wat is de invloed van corona op de feestelijke opening?

„Dat hangt er even van af hoe de situatie op dat moment is. Daar kunnen wij nu natuurlijk weinig van zeggen. Wel zijn wij met de gemeente in overleg. We willen in ieder geval dat de opening voor de vrijwilligers en de donateurs doorgaat, in hoeverre we voor iedereen opengaan, is nog onduidelijk.

Is de molen helemaal klaar nu?

„We hebben net een toilet in de molen gerealiseerd, daarmee is de molen wel klaar. We hebben nog wel de wens voor een bijgebouwtje, dat als bezoekerscentrum en winkel kan dienen. Dat is de volgende fase, de vergunning en het bouwplan liggen klaar. Maar eerst richten we ons maar op de opening. De Meule van Wassens telt inmiddels veertig vrijwilligers, terwijl er straks vijf molenaars beschikbaar zijn. Wij leiden ook vrijwilligers op om rondleidingen te kunnen verzorgen, er komen er steeds meer bij. Het is geen enkel probleem om vrijwilligers te krijgen. Meedoen aan zo’n project geeft heel veel energie. De molen is ook een echte trekpleister geworden, bezoekers komen uit het hele land.”