Bijna de helft van de inwoners (18+) van Drenthe heeft nog geen keuze ingevuld in het Donorregister. Ministerie verstuurt 186.100 brieven

Het Donorregister. Foto: ANP

186.100 mensen in de provincie Drenthe krijgen tussen 12 februari en 17 maart een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij worden er in deze brief aan herinnerd dat ze nog een keuze moeten invullen in het Donorregister. Inwoners van De Wolden hebben de primeur.

De nieuwe donorwet, die op 1 juli van kracht werd, vraagt van alle mensen vanaf 18 jaar om een keuze te maken over orgaandonatie. 186.100 Drenten die nog geen keuze hebben ingevuld, krijgen een brief van het ministerie van VWS. Bij deze brief zit een formulier waarop ze hun keuze kunnen invullen.

Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze heeft ingevuld, krijgt een tweede brief. Wie dat nog steeds geen actie onderneemt, komt met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister .

Dat betekent dat hun organen en weefsels na overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Ook hierover wordt een bevestigingsbrief verstuurd.

Ruim de helft van de Drenen vulde zijn keuze al in

Op 1 januari van dit jaar had ruim de helft (54 procent) van de volwassen Drenten zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie ingevuld in het Donorregister. Meer dan de helft van hen (53,5 procent) geeft toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 35,6 procent wil geen orgaandonor worden en 10,9 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.