Bevolkingsonderzoek borstkanker: Het onderzoekscentrum staat in Zuidwolde

Bevolkingsonderzoek in Drenthe.

Bevolkingsonderzoek in Drenthe. Foto Bevolkingsonderzoek Nederland

In gemeente de Wolden kan er vanaf 6 januari weer gecontroleerd worden op borstkanker. Vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar zich melden bij de onderzoekswagen tot eind januari op het parkeerterrein nabij het zwembad De Waterlelie in Zuidwolde.

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar, daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Maatregelen

Vanwege het coronavirus zijn er verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg, veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek. Dit komt door een te kort aan personeel. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren, als er voldoende medewerkers zijn opgeleid.

Gelijk aanbod

Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.